El Consell de Ministres ha escollit la ciutat de Sevilla com a seu de la futura Agència Espacial Espanyola i La Corunya per albergar l'Agència d'Intel·ligència Artificial. Així ho ha confirmat la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres d'aquest dilluns. Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat formaven part dels candidats a acollir l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial i l'Agència Espacial Espanyola respectivament. Ambdues ciutats estaven entre les 35 candidatures provinents de 14 Comunitats Autònomes que havia rebut el Ministeri de Política Territorial, 14 per a la primera seu i 21 per a la segona.

Segons ha informat el govern espanyol, la candidatura de Sevilla, abonada per la Junta d'Andalusia, presenta una "excel·lent" seu valorada en 6,7 milions d'euros i cedida a l'Agència sense cap cost per l'Ajuntament, equipada i d'acord amb els requisits amb un edifici singular i d'ús exclusiu ja disponible. De la mateixa manera, la ciutat andalusa aporta l'edifici del Centre de Recursos Empresarials Avançats (CREA) amb els equipaments necessaris i disponibilitat immediata.

De la mateixa manera, s'ha valorat la xarxa de connexions aèries, d'AVE i terrestres i l'entorn d'investigació i empresarial en el domini aeroespacial. Pel que fa a la Corunya, ha superat a les altres 16 candidatures presentades per unanimitat. El govern espanyol ha destacat que amb aquest moviment atenen "el compromís descentralització del sector públic".

Què és l'Agència Espacial Espanyola?

El 27 de maig de 2021 el govern d'Espanya va anunciar la futura creació de l'Agència Espacial Espanyola, un ambiciós projecte que anirà de costat de l'Agència Espacial Europea. Aquest organisme s'encarregarà de gestionar el programa espacial espanyol, que compta amb un pressupost d'uns 500 milions d'euros. Espanya forma part de l'Agència Espacial Europea (ESA) des que es va fundar l'any 1975 i té un espai dedicat a aquesta agència, el Centre Europeu d'Astronomia Espacial (ESAC), a Villanueva de la Cañada, Madrid.

L'Agència Espacial Espanyola també coordinarà la participació de l'Estat en programes internacionals d'aquest àmbit, que té ramificacions en el sector de les comunicacions, l'observació de la terra, la navegació, la seguretat, la lluita contra el canvi climàtic o la monitorització de fenòmens com la sequera o els incendis.

Com funcionarà l'Agència Estatal de Supervisió de la Intel·ligència Artificial?

Per la seva banda, l'Agència Estatal de Supervisió de la Intel·ligència Artificial, que gaudirà d'autonomia, independència, patrimoni propi i potestats administratives, pretén conscienciar sobre l'impacte d'aquesta matèria en la societat, per tal de generar confiança en un ecosistema "respectuós i garantista" en l'ús d'aquesta tecnologia. En aquest sentit, l'Agència té com a missió principal "minimitzar els riscos" de la Intel·ligència Artificial en camps com la seguretat, la intimitat i la salut de les persones, així com sobre la resta dels drets fonamentals.