Si res no canvia -i tot fa pensar que no- poques vegades més a la nostra vida avançarem o retardarem les agulles del rellotge. La Comissió Europea s'ha proposat eliminar d'una vegada per totes el canvi d'hora i per això dona als estats membres un termini de sis mesos perquè decideixin quin és l'horari que més els convé, si el d'estiu o el d'hivern.

Des del punt de vista de la salut, els metges ho tenen clar, el més recomanable és l'horari d'hivern. Ho veu així el doctor Javier Albares Tendero, metge neurofisiòleg especialitzat en trastorns del son del centre mèdic Teknon de Barcelona. Per aquest especialista tot rau en la llum solar que rebem perquè té un "paper importantíssim" en el nostre estat d'ànim.

El doctor explica que és essencial que sigui de dia quan ens llevem al matí per anar a treballar: "L'horari d'estiu fa que moltes persones es llevin quan encara no ha sortit el sol i això sumat al fet que dormin menys perquè van a dormir més tard té un efecte negatiu en l'estat d'ànim".

"L'horari d'estiu fa que moltes persones es llevin quan encara no ha sortit el sol i això sumat al fet que dormin menys perquè van a dormir més tard té un efecte negatiu en l'estat d'ànim", assegura el doctor Albares Tendero del centre mèdic Teknon 

La manca de son té una sèrie d'efectes negatius en la salut: augmenta el risc cardiovascular, engreixa -perquè com menys dormim més pes guanyen-, provoca irritabilitat i depressió, manca de concentració, atenció i memòria. "Durant el son, el nostre cos drena les toxines que s'acumulen al llarg de la vigília. Disminueix la nostra immunitat i ens posem més malalts. A més, ens fa prendre més estimulants i així creem un cercle viciós", explica el doctor Albares Tendero. Aquests efectes el duen a concloure que "en cas de deixar un horari fix, el més recomanable per la nostra salut seria l'horari d'hivern".

nena dormint /Pixabay

Els nens i les persones grans, els més vulnerables al canvi d'hora / Pixabay

"En cas de deixar un horari fix, el més recomanable per a la nostra salut seria l'horari d'hivern", diu el dr. Albares Tendero

S'adopti un horari o un altre, l'impacte del canvi d'hora en la salut "és lleu". L'especialista en trastorn del son de la Teknon assegura que poden haver-hi "lleugers" trastorns que poden afectar els hàbits alimentaris, la concentració, l'estat d'ànim i la irritabilitat, canvis, però, que remeten en el termini de tres o quatre dies.

Els qui més noten els canvis són els nens i les persones grans així que ells serien els grans beneficiats amb un horari fix durant l'any, tot i que "tots en sortiríem beneficiats", afirma el doctor Albares Tendero.

I què passa amb els que treballen de nit?

El doctor Albares Tendero considera que, en aquest cas, el més important és que els treballadors tinguin el que s'anomena una "bona higiene del son" per minimitzar conseqüències importants. En aquest sentit, tant si s'adopta l'horari d'hivern com el d'estiu, creu que han de planificar els horaris dels menjars perquè s'adaptin a la feina, evitar l'exposició solar quan surten de treballar, per exemple, amb ulleres de sol, i no retardar l'hora d'anar-se'n a dormir per compromisos familiars i socials.

Planificar els horaris dels menjars, evitar l'exposició solar quan se surt de treballar, per exemple amb ulleres de sol, i no retardar l'hora d'anar-se'n a dormir per compromisos socials, és bàsic per tenir una bona higiene del son

Als efectes sobre la salut s'hi ha d'afegir l'impacte sobre el canvi d'hàbits i de consum i sobre l'estalvi energètic, que cada vegada més veus posen en dubte. Per valorar totes les variables el govern de Pedro Sánchez ja ha anunciat la creació d'una comissió d'experts que s'encarregaran d'estudiar què és millor per a l'estat espanyol: l'horari d'estiu, l'horari d'hivern o canviar el fus horari, ja que actualment formem part d'una zona que no és la que ens pertoca.

Si el calendari establert per la Comissió Europea es compleix i Espanya decideix optar per l'horari d'estiu, el 31 de març del 2019 seria l'última vegada que canviem d'hora. Si finalment es decideix mantenir l'horari d'hivern, aquest 31 d'octubre seria el darrer cop que retardem les agulles del rellotge.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat