L'exconseller Francesc Homs està declarant avui davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per donar explicacions sobre les seves gestions per preparar la consulta del 9N del 2014. Homs, que és diputat al Congrés dels Diputats per Democràcia i Llibertat, declara voluntàriament i abans que el magistrat Joan Manel Abril decideixi traspassar el cas al Tribunal Suprem davant la condició d'aforat d'Homs. 

La Fiscalia demana que se l'investigui perquè creu que "va tenir un comportament conscient i intencionat d'indubtable transcendència" per garantir la celebració de la consulta. El Ministeri públic basa la seva acusació en una carta que l'exconseller de la Presidència va enviar a l'empresa que va fer els programes informàtics per a la votació. L'empresa preguntava si malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional tiraven endavant l'encàrrec de la Generalitat i Homs va donar l'ordre de continuar. 

Què va fer Homs?

Segons la Fiscalia, Francesc Homs, va legitimar l'empresa per continuar la feina encarregada i, en la carta, "hi ha implícita l'advertència de les conseqüències d'un eventual incompliment pel contractista". I posava a disposició del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) els serveis jurídics del Govern per si era necessari. 

En la carta que envia a l'empresa, Homs assegura que poden continuar amb els preparatius perquè no es vulnera la suspensió del Constitucional, ja que s'havien fet les consultes pertinents als Serveis Jurídics de la Generalitat i a altres "experts en dret penal, processal, administratiu i constitucional". 

Suport a les portes del TSJC

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) i les entitats sobiranistes ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) han convocat una concentració de suport a les portes del Palau de Justícia. La convocatòria és "en defensa de la democràcia". A la concentració està prevista l'assistència dels presidents de les quatre associacions: Jordi Sánchez (ANC), Jordi Cuixart (Òmnium), Pep Andreu (AMI) i Miquel Buch (ACM).

Aquestes mateixes entitats ja es van mobilitzar quan, a finals del 2015, van anar a declarar el president de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau. Tots estan investigats per continuar els preparatius de la consulta del 9N tot i la suspensió del Tribunal Constitucional.