La Fiscalia del Tribunal Suprem està d'acord que l'alt tribunal es quedi només la part de la investigació sobre la consulta del 9-N que afecta l'exconseller de la Presidència Francesc Homs. Homs encara ni tan sols està imputat, però li atribueixen els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. Si l'imputessin, com que és diputat i aforat, la competència per investigar-lo és del Tribunal Suprem. Mentre aquest tribunal decideix si l'imputa i si es queda tota la causa, ha delegat els tràmits sobre la part del cas que afecta l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

Per decidir si es queda tot el paquet, cosa que tot apunta que no farà, ha demanat els informes a les diferents parts. La Fiscalia ja ha dit que veu oportú que el Suprem es quedi la part d'Homs i el TSJC la de Mas, Ortega i Rigau. Entre els motius hi ha el fet que la investigació del TSJC està pràcticament acabada i traslladar-la al Suprem representaria començar de zero. La Fiscalia del Tribunal Suprem coincideix amb l'acusació que ha fet d'Homs la Fiscalia catalana sobre el "comportament conscient i intencionat d'indubtable transcendència" per garantir la celebració de la consulta sobre la independència tot i la suspensió del Tribunal Constitucional.

Entre la documentació que forma part del sumari, hi ha un correu electrònic on Homs confirma a les empreses que havien de treballar en els sistemes informàtics que, tot i la prohibició, la consulta tirava endavant. És dels pocs documents que s'han trobat on la Generalitat posa per escrit la desobediència judicial. En el correu Francesc Homs també alerta que si hi ha un incompliment del servei contractat, es posaran a disposició del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI), encarregat de la xarxa informàtica de la consulta, els serveis jurídics del Govern, per emprendre accions contra l'incompliment de l'encàrrec. Per donar tranquil·litat a les empreses, l'exconseller de la Presidència assegura que no s'està vulnerant la suspensió del Constitucional, ja que s'han fet diverses consultes amb els Serveis Jurídics de la Generalitat i experts en dret penal, processal, administratiu i constitucional que ho avalen.

Cronologia d'un no cas

Tot i aquests tràmits, Francesc Homs encara no està imputat, i la seva part del sumari està a les beceroles.

El 21 de març el TSJC va enviar al Tribunal Suprem la seva exposició raonada on defensava que tot el sumari se n'havia d'anar a Madrid. El cas va caure llavors en mans del president de la sala penal, Manuel Marchena. Marchena va retornar les diligències immediatament al TSJC fins que decidís si imputa Homs i si es queda tot el cas. En l'escrit on retorna la documentació, recorda al jutge que instrueix la causa des de Catalunya, que en el cas que s'acabi quedant tot el cas, el sumari haurà d'arribar a Madrid íntegrament en castellà.

El jutge del TSJC, Joan Manel Abril, considera inseparable la instrucció i creu que ha de ser el Tribunal Suprem qui ha d'investigar Mas, Ortega, Rigau i Homs pel 9-N. Dins la seva instrucció, va donar la possibilitat a Francesc Homs a declarar voluntàriament. I el 7 de març Homs va anar al TSJC, on no va admetre ni negar res, sinó que va fer un al·legat en pro de la independència amb frases com: "Com més alta sigui la pena, més gran serà la victòria".