Els Mossos d’Esquadra sabien que a les dues cases que s’han desallotjat avui a la part alta de Barcelona, a la Bonanova —el Kubo i la Ruïna—, hi vivien entre cinc i vuit persones, contra la majoria de les quals havia actuat judicialment la propietat —la Sareb— per fer el llançament que estava previst per a avui, després de diversos ajornaments. I, finalment, la policia catalana n'ha detingut set, els quals han passat a disposició del Jutjat d'Instrucció número 7 de Barcelona i han quedat en llibertat provisional, tot i que la causa continua obert per desordres ppúblics, agressió sense lesions i atemptat contra agent de l'autoritat. Pero la incògnita d’aquest 30 de novembre era saber si el moviment okupa aconseguiria concentrar un gruix important de persones per resistir al desallotjament o si, com finalment ha passat, donarien les dues finques per perdudes des del primer moment i només gesticularien per guanyar presència mediàtica. Poc s'ho pensaven, però, que la protagonista seria una gàbia.

🔴 GALERIA DE FOTOS: Les imatges del desallotjament del Kubo i la Ruïna, a Barcelona

Des de dos quarts de sis del matí, els agents s’han desplegat per blindar l’exterior i evitar que la manifestació que havia arrencat des de Vallcarca arribés fins al davant de les dues cases i compliqués encara més el desallotjament, que ja es preveia complex i llarg. Encara era de nit, però des de la casa han iniciat el seu particular dispositiu per intentar resistir o, si més no, fer-ho veure. Focs artificials, petards i altres sorolls, que no han fet enrere la policia. Més tard, s’ha pogut saber que a l’interior no hi havia més de deu persones, i només se n’han trobat set. 

Els okupes lliuren la casa

Els especialistes de la policia catalana asseguren que, un cop donada per perduda la casa, conscients que el desallotjament era imparable a causa de la diferència de forces entre els Mossos i el moviment okupa, aquests han decidit lliurar-la, però intentant no posar-li-ho fàcil a la policia. L’objectiu, simular resistència, però sense sacrificar en excés la seva gent. Set persones, tots joves, de l’entorn okupa, i habituals de les dues cases, han estat els encarregats d’allargar el desallotjament i guanyar quota de pantalla. 

 

Les cares de nervis al Centre de Coordinació (Cecor), on hi havia el conseller Elena, el director dels Mossos, Pere Ferrer, i els màxims comandaments del cos —amb el comissari Sallent, cap del cos, i la comissària Montse Estruch, cap de la regió de Barcelona—, s'han esvaït ràpidament. Cada minut que passava, tot i que el procés anava lent, la tensió al Cecor disminuïa. Es confirmava que el dispositiu estava ben planificat, que s’havia dimensionat en la mesura correcta i que s’estava executant, també, a la perfecció. 

Més de 300 agents dels Mossos i una gàbia

El desplegament dels Mossos d’Esquadra ha activat 300 agents, la majoria de la Brigada Mòbil (Brimo), amb els seus especialistes del Grup de Màquines, l’ariet que ha servit a la policia catalana per debilitar la tanca exterior i poder entrar —tot i la pluja d’objectes contundents, runa, petards i líquids— a l’interior del pati de les dues edificacions i, finalment, accedir a l’interior del Kubo i la Ruïna. Han acabat pintats, de dalt a baix, de color blau, a causa de la pintura que els han llençat des de l’interior de les cases per intentar evitar-ne el desallotjament. 

L'esmentat Grup de Màquines són els autors de la fabricació de la gàbia, de construcció casolana, que han fet servir per foradar la tanca exterior i evitar els llançaments des de dalt. Gràcies a aquesta gàbia —semblant a les de submarinisme, però amb rodes i reforçada per la part de dalt— els integrants d’aquest grup especial, que forma part de la Brigada Mòbil, han pogut accedir fins a tocar de les tanques perimetrals sense patir pels llançaments des de les altures. Protegits per la gàbia, que és la primera vegada que es fa servir en un operatiu dels Mossos d’Esquadra, i armats amb una radial, han obert el camí exterior als seus companys.

Els Mossos no s'havien enfrontat mai a un desallotjament tan mediàtic, amb hora i dia tancats, i amb possibilitats reals de ser atacats, i calia garantir l'entrada, expliquen fonts de la policia. Sense la gàbia, l'accés s'hauria complicat, i molt, amb la possibilitat que els agents que havien de fer aquest primer assalt patissin lesions greus. La direcció de la Brigada Mòbil va demanar quines possibilitats hi havia als agents d'aquest Grup de Màquines, i ells van idear l'estructura que avui —fins i tot més del que s'esperaven— s'ha fet famosa.

 

En una de les cases, els okupes havien tret les escales interiors i els agents han tingut feina per accedir al pis superior. L’entrada i les diferents plantes per on han hagut d’anar progressant els agents estaven plenes de runa, amb paranys per fer més complicada la tasca de la policia. Igual que hi havia el dubte de si es trobarien més activistes a l'interior, també hi havia la incògnita de si els okupes hi haurien parat trampes. Els especialistes de la policia catalana han assegurat que l’interior era gairebé impracticable, i això ha fet que tot el procés fos lent, per a la seguretat dels agents i també dels okupes que eren a dins de les dues cases.

Canvis de cares

Però també altres unitats del cos, com la Unitat d’Intervenció de Muntanya (UIM), que ha despenjat quatre okupes que hi havia a la teulada de la Ruïna i a la façana del Kubo, o la Unitat de Drons, que quan encara era fosc ha facilitat imatges que han permès als comandaments de la Brimo perfilar el pla d’assalt, han estat claus per desenvolupar un dispositiu que estava dissenyat a màxims. A la zona també s'hi havien desplaçat la Unitat Canina, la Unitat de Subsol i el Tedax. “I perquè no hi havia piscina a dins, sinó, activem també la Subaquàtica”, assegurava la comissària Estruch, un cop finalitzat el dispositiu, amb una cara de tranquil·litat ben diferent de la de les cinc del matí, quan ha arribat al Cecor. 

Desnonament bonanova kubo ruina okupes / Foto: Carlos Baglietto
Desallotjament del Kubo i la Ruïna, a Barcelona / Fotos: Carlos Baglietto

Com Estruch, altres comandaments de la policia catalana s’han acostat fins a la zona zero per felicitar els responsables de les unitats que han fet possible el desallotjament, sobretot l’ARRO de Barcelona i la Brigada Mòbil, amb el comandament, l’inspector Alcaide, i el cap de la Divisió d’Intervenció, l'intendent Pastor, al capdavant. El comissari Sallent i l’intendent Hueso —aquest darrer cap de la comissaria general d’Intervenció— també s’han acostat fins a la plaça de la Bonanova, amb Elena i Ferrer, a la finalització del dispositiu. 

Pendents de la manifestació de dissabte

Tot i que els tres desallotjaments d’avui s’han dut a terme amb èxit —el d’Estudi 9, a Santa Coloma de Gramenet, s’ha allargat més del previst perquè dues persones han ficat els braços en bidons amb ciment—, la policia ja està preparant el dispositiu de seguretat que haurà de vigilar la manifestació organitzada pel moviment okupa per a aquest dissabte, 2 de desembre, a les 19.00 h, a la zona de Vallcarca, per “venjar-se” del desallotjament d’avui.