Els okupes atrinxerats a la teulada de la Ruïna han caigut poc després que els del terrat del Kubo. Les dues cases okupes de la Bonanova de Barcelona han aconseguit quedar controlades cap a un quart de deu i ser desallotjades, completament, pels volts de les onze, per un gran dispositiu dels Mossos d'Esquadra que s'ha iniciat avui, dijous, cap a dos quarts de sis del matí. Els okupes han mantingut resistència amb violència i llançament d'objectes fins ben bé dos quarts de deu, quan el desallotjament en la pràctica ha quedat finalitzat. Durant l'entrada de la policia als edificis, els han colpejat amb tots els objectes que han pogut, llançant líquid inflamable, sacs de runa, petards, pots de fum, ampolles i altres objectes contundents. Finalment, però, els dos últims que quedaven a la teulada de la Ruïna han sortit i el que hi havia penjat amb una corda a la façana del Kubo també ha acabat al carrer, després de les maniobres fetes pels Bombers de Barcelona amb una grua. En total, s'han detingut set persones.

🔴 EN DIRECTE: Desallotjament okupa del Kubo i la Ruïna a la Bonanova de Barcelona

 

 

 

Tot i les dificultats, si a més se li afegeix la manifestació prookupa convocada aquest matí cap a dos quarts de sis, just quan començava el desallotjament, els Mossos d'Esquadra han aconseguit dissoldre la protesta i accedir a poc a poc als dos edificis de la Bonanova. Els okupes s'han atrinxerat, però amb la previsió de la resposta violenta que mostrarien, s'ha tallat l'electricitat a tota la zona i el Grup d'Eines de la policia catalana ha utilitzat una gàbia per anar obrint-se pas cap a l'interior dels edificis i col·locar tanques perimetrals per poder accedir-hi. I així ha estat. Cap a les nou del matí els primers agents controlaven la terrassa del Kubo i després de dos quarts arribaven a la teulada de la Ruïna. Quedaven unes tres persones a aquest darrer edifici, a més del de la façana del Kubo, però una hora i mitja més tard la policia catalana havia aconseguit fer-los fora. En total s'han realitzat set detencions, sis homes i una dona, segons han explicat fonts policials a ElNacional.cat.

El gran dispositiu del desallotjament que ha durat més de quatre hores

Els dos edificis han aconseguit ser desallotjats després de moltes disputes i aldarulls recurrents. Les destrosses estructurals i materials són gegantines, atès que els okupes, des de bon matí, ja han donat per perduts els dos immobles de la Bonanova. Les tres persones que hi havia a la teulada de la Ruïna han estat desallotjades i al Kubo, als voltants de les onze han aconseguit baixar la persona penjada d'una corda que estava allà des de les set del matí, la Unitat de Muntanya és la que ha fet les primeres gestions per intentar baixar-la d'allà. Un cop la resistència okupa dels dos edificis ha caigut i els Mossos d'Esquadra han donat per controlats els immobles, el desallotjament ha durat una hora més, fins que els que hi havia a la teulada de la Ruïna han sortit i els Bombers de Barcelona han aconseguit despenjar amb una grua l'individu de la façana del Kubo.

 

El gran dispositiu desplegat, amb una àmplia presència de la Brigada Mòbil (Brimo) i l'ARRO, s'ha completat amb unitats especialitzades del cos com la Unitat Canina, la Unitat de Muntanya, la Unitat de Drons, la Unitat de Subsòl i TEDAX. A més, el Grup d'Eines s'ha tornat imprescindible per la quantitat de paranys violència que han presentat els okupes. La paciència i anant a poc a poc ha estat la millor estratègia de la policia catalana per tal de controlar les dues cases i evitar enfrontaments directes que poguessin haver deixat ferits, fins que s'ha aconseguit el desallotjament total a mig matí. 

 

Aquest gran dispositiu policial a la Bonanova, a més dels avisos als comerciants, la manifestació okupa de dos quarts de sis del matí que s'ha dissolt i els avisos de l'escola La Salle Bonanova, ha creat una gran expectació al barri. Un centenar de persones s'han congregat veient el desallotjament en directe. Un silenci i uns murmuris que se sentien mentre els Mossos d'Esquadra eren a dins, evitant els paranys i la resposta violenta dels okupes, mentre negociaven amb els últims okupes. Finalment, els incidents han estat mínims, tot i la tensió viscuda al barri des de bon matí, amb protestes, llançament d'objectes i d'altres accions violentes cap als agents. Els ciutadans reunits a la plaça de la Bonanova, quan han començat a treure les primeres persones del terrat han iniciat un sonor aplaudiment col·lectiu. Els Mossos han desallotjat el Kubo i la Ruïna i han donat per acabat l'operatiu al voltant d'un quart de dotze del matí amb un total de set detinguts. 

 

El conseller Elena arriba a la Bonanova

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha desplaçat fins a les dues cases okupades de la Bonanova després que el desallotjament hagi conclòs amb el control del Kubo i la Ruïna. També s'han desplaçat fins allà el director general de la Policia, Pere Ferrer, i el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent. Han saludat i felicitat els diferents agents que han integrat els dispositius a l'exterior dels edificis. Ja han avançat, però, que no faran declaracions als mitjans de comunicació sobre l'actuació policial d'aquest matí i el posterior desallotjament dels okupes.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!