Calma tensa a la Bonanova de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra han aconseguit accedir a les dues cases okupades, el Kubo i la Ruïna, aquest dimecres al matí. El gran dispositiu desplegat amb una àmplia presència de la Brigada Mòbil (Brimo) i l'ARRO, s'ha completat amb unitats especialitzades del cos com la Unitat Canina, la de Muntanya, Drons, Subsòl i TEDAX. Però en aquests moments, poc abans de les nou, el Grup d'Eines s'ha tornat imprescindible per la quantitat de paranys i violència que han presentant els okupes, amb llançament d'objectes, pots de fum, pedres, vidres o, fins i tot, extintors. Aquesta secció de la policia catalana és la que continua trencant cadenes i assegurant l'edifici per tal que el desallotjament pugui fer-se amb tota la seguretat possible, tot i que serà lent i pot allargar-se més enllà del vespre.

🔴 EN DIRECTE: Desallotjament okupa del Kubo i la Ruïna a la Bonanova de Barcelona

 

Els Mossos d'Esquadra, per tal d'accedir i anar guanyant posicions, ha anat avançant amb una gàbia i els agents especialitzats han aconseguit habilitar tanques perimetrals per accedir a les dues cases de la Bonanova. Ja són a dins. A la primera planta, com a mínim, i esperen anar pujant. Tot i que la batalla campal que han presentat els okupes han fet extremar les precaucions i la resposta gradual de la policia catalana. Per això, s'ha tallat l'electricitat de diversos carrers perquè la violència i resistència amb la qual han rebut els agents no fos més encara, fins al punt que podrien haver electrificat portes.

 

Destrosses, paranys i negociacions dels okupes de la Bonanova

Les revisions de la policia continuen i les destrosses estructurals són enormes. Això és, precisament, perquè els okupes han donat per perduts els dos edificis, el Kubo i la Ruïna, i ara només esperen, si tot acaba com han plantejat els Mossos al seu operatiu, ser desallotjats completament d'aquestes dues cases de la Bonanova, situades a tocar d'una escola de La Salle. Resistiran tot el que puguin i la posició dels Mossos és aguantar i esperar, no precipitar-se, tot i que ja són a dins, per poder fer-los fora sense provocar ferits a totes dues bandes. Però no ho tenen fàcil, a l'interior dels immobles s'han tret les escales per dificultar l'accés i els okupes s'han atrinxerat a les plantes superiors.

 

La Ruïna trigarà més a ser desallotjada, però el Kubo, cap a les nou del matí, pràcticament ja ha caigut. Els Mossos d'Esquadra han iniciat les negociacions amb els okupes, que ja presenten una resistència més moderada que al principi. Tanmateix, hi ha persones penjades de les finestres i al terrat de la Ruïna s'han anat veient diverses persones que han anat pujant. S'espera que molt aviat un dels edificis quedi alliberat completament. 

Un centenar de persones reunides per veure el dispositiu policial

Aquest gran dispositiu policial a la Bonanova, a més dels avisos als comerciants, la manifestació okupa de dos quarts de sis del matí que s'ha dissolt i els avisos de l'escola La Salle Bonanova, ha creat una gran expectació al barri. Tant és així que després de les nou encara hi havia un centenar de persones congregades veient el desallotjament en directe. Un silenci i uns murmuris que se senten mentre els Mossos d'Esquadra són a dins, evitant els paranys i la resposta violenta dels okupes, mentre negocien amb els últims del Kubo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!