L'ONU va llançar un advertiment la setmana passada on recomanava menjar menys carn per lluitar contra el canvi climàtic. Però, són sanes les hamburgueses fetes amb proteïna vegetal? La CNN es fa ressò de l'Impossible Burger, que ja es comercialitza a més de 5.000 restaurants dels Estats Units, Hong Kong, Macau i Singapur, i el Beyond Burger, una altra marca, que ho fa a més 35.000 llocs, incloent els supermercats.   

Aquests productes són els més destacats de la química alimentària que inclouen ingredients que intenten imitar el gust, l'aroma i el color vermellós de la carn. Tal com recull la cadena nord-americana, un dels ingredients de l'Impossible Burger és precisament una versió modificada genèticament de l'heme, una molècula que conté ferro de plantes de soja, com l'heme d'animals, que li proporciona un sabor exclusivament carnós. Malgrat totes aquestes característiques, tornem a la pregunta inicial. Aquestes hamburgueses, fetes a base de proteïna vegetal, són bones pel medi ambient, però ho són per la nostra salut?

La dietista i col·laboradora de la CNN Lisa Drayer exposa que si es gaudeix menjant aquestes hamburgueses "de carn" i una part de la filosofia pròpia inclou el veganisme, "endavant". Ara bé, si s'escull menjar aquestes hamburgueses pel seu valor nutritiu, exposa que "és interessant saber que l'Impossible Burger té 240 calories i 8 grams de greix saturat, gràcies a l'oli de coco. Comparat amb el 80% d'hamburgueses que tenen 280 calories i 9 grams de greix saturat". I remarca que "tot i que no hi ha gaire diferència, cal recordar que les hamburgueses vegetals no tenen colesterol".

vegan unsplash

Unsplash

Per altra banda, ressalta que Beyond Burger té menys greixos saturats que la vedella o Burger Impossible, tot i que té un nombre de calories similar: 250. I quantes en té, per exemple, una hamburguesa de pit de pollastre? La dietista exposa que té entre 4 i 5 grams de greix saturat i de 220 a 240 calories segons la marca. 

I les hamburgueses vegetals fetes de gra, és a dir, les que no intenten imitar la carn? Doncs aquestes tenen entre 150 i 160 calories, i només un gram de greix saturat. Per tant, és més saludable, en general, des del punt de vista del greix. Aquestes hamburgueses estan elaborades amb verdures, com la ceba, les pastanagues, els carbassons, els pebrots verds i vermells, i també de bolets, quinoa i arròs integral. 

hamburguesa vegana unsplash

Unsplash

Ara bé, la dietista destaca que les hamburgueses que intenten copiar la textura, el gust i el color de la carn tenen un nivell de sodi més elevat que les hamburgueses de vedella i gall d'indi. L'Impossible Burger té 370 mil·ligrams de sodi i la Beyond Burger 390. Les hamburgueses de vedella contenen entre 65 i 75 mil·ligrams, segons la marca. L'hamburguesa de gall dindi en té entre 95 i 115. Les de gra en tenen fins a 400 mil·ligrams, però per la sal. Tot i que tenen el doble de fibra –6 grams–, en comparació amb les que intenten imitar la carn.

"Personalment, si vull una hamburguesa basada en proteïna vegetal, potser em ve més de gust un pastís de verdures, no vull quelcom amb 'sang' falsa, sinó verdura gustosa que m'aporti alguna cosa diferent a la carn", detalla i fa referència a les hamburgueses LT. D'aquesta manera, exposa que si la tria és recordar el gust de la carn "contribuïu al benestar del planeta mentre gaudiu del que mengeu. Però si mengeu aquestes hamburgueses per estalviar calories, sodi o greixos naturals... potser voldreu repensar la vostra decisió".

Beyond Burger tindrà presència a Catalunya

El gegant carni Vall Companys s'ha sumat a l'aposta per la proteïna vegetal amb la creació de Zyrcular Foods, una filial destinada a la importació d'aquests productes. Entre els primers contractes que ha aconseguit fins ara, destaca el fet de convertir-se en distribuïdor a Espanya de firma nord-americana Beyond Meat, en plena expansió en la Borsa dels Estats Units.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beyond Meat (@beyondmeat) on

En un moment en el qual cada vegada més consumidors aposten per alternatives vegetarianes i veganes, la carn vegetal de Beyond Meat s'ha convertit en la referència de tot el sector. Una bona mostra d'això és que la seva cotització en el Nasdaq s'ha revaloritzat un 150% des del maig passat i acaba d'aterrar en els parquets de Mèxic.

Més opcions vegetals

Ara bé, un tipus de "carn" que imita la carn de pollastre i que s'ha posat de moda és l'Heura, 100% vegetal. Però què és exactament? La seva matèria primera és la soja, una llegum rica en fibra que té una gran quantitat de vitamines i minerals 100% recomanables pel nostre organisme. No té gluten, és baix en greixos, no té colesterol i presumeix de tenir ferro, fibra i B12.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Heura® by Foods for Tomorrow (@foodsfortomorrow) on

Però encara avui hi ha dubtes sobre què és el vegetarianisme i el veganisme. La dietista-nutricionista Lucía Martínez ho explica a través d'un gràfic molt visual a Twitter. I és que els vegetarians no mengen tonyina, fet curiós si tenim en compte que en mols bars i cafeteries podem trobar un "vegetal de tonyina" o bé "un vegetal de pernil salat". 

Així, també detalla que que les proteïnes vegetals, ni s'han de combinar en cada menjar ni són "incompletes".