Nou cop de Ransom House a l'Hospital Clínic de Barcelona. Aquest cop la companyia de hackers amenaça de fer públic un nou paquet de dades de l'hospital català, concretament planejarien publicar les dades dels pacients del centre que tenen malalties infeccioses i les de tractaments de fàrmacs experimentals amb gent gran, segons informa RAC1. Els hackers responen així al contraatac dels Mossos d'Esquadra amb què es va bloquejar l'accés a les dades que ja havien fet públiques. 

Després que aquesta companyia de hackers ataqués el Clínic i robés dades de l'hospital, per les quals volia un rescat, per pressionar, els hackers van publicar part d'aquestes dades, just fa una setmana. Això va portar els Mossos d'Esquadra a desplegar un atac a la deep web per bloquejar l'accés a les dades que Ransom House havia fet públiques. Una resposta que ha enfurismat els hackers, com ha deixat entreveure el seu ressentiment contra la policia catalana. 

Per a Ransom House la història és diferent, no és que un grup de hackers reaccionin violentament quan el seu robatori de dades no va com esperaven, sinó que la culpa és de les autoritats catalanes. Per què? Ransom House considera que ha promogut al màxim el diàleg amb l'Hospital Clínic, qui ha tancat totes les portes. És a dir, consideren que la negativa del Clínic a ser extorquit és el que ha desencadenat aquesta situació. 

Qui són i com opera Ransom House? 

"Ransom House és un grup de cibercriminals, especialitzats en extorsió, que estan operant des de 2021", resumia fa dies Marc Rivero, expert en ciberseguretat, en una entrevista a TV3. El grup s'ha especialitzat en els atacs ransomware, és a dir, aquells que s'enfoquen a segrestar totes les dades possibles d'una companyia o institució per exigir després un rescat. No és res més que un xantatge digital que es fa posant en perill les dades de molts usuaris, en aquest cas pacients de l'Hospital Clínic. Tanmateix, el Govern ha remarcat que no pensa pagar cap rescat als cibercriminals, estratègia que recomanen els experts. 

Els atacs ransomware no són res nou, fa un any la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es va trobar en una situació similar. Tanmateix, els atacs de Ransom House són sofisticats, com va apuntar l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. La seva sofisticació inclou "tècniques noves", fet que ha ampliat l'abast dels danys de l'atac i ha dificultat la feina de les autoritats. 

Els experts recomanen que les víctimes d'aquesta mena d'atacs no paguin per recuperar els seus arxius i dades, ja que per estadística qui acaba pagant torna a ser víctima d'un atac similar en pocs mesos.