Des del passat dilluns la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) viu un malson digital. La universitat ha estat l'objectiu d'un atac informàtic des del passat dilluns que va obligar a suspendre les classes. Aquest dimecres la universitat ha anunciat que s'ha reprès l'activitat, tot i que a mig gas, ja que segueixen sense funcionar les xarxes UAB i Eduroam. 

Sense wifi, ni intranet, les activitats docents i administratives es reactiven. Mentre els treballadors i els estudiants esbrinen com continuar amb les seves tasques sense ni tan sols una web operativa, des de la Direcció de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la universitat treballa contra rellotge per tal de restablir tot el sistema. 

Han passat moltes hores d’ençà que es va produir el ciberatac i els tècnics encara estan treballant en determinar l'abast d’aquest, un fet que fa intuir la força de l'atac que pateix la universitat. 

Adaptant l'activitat 

Per tal de tornar a la normalitat la feina i els estudis dels membres de la comunitat de la UAB s'haurà d'adaptar durant uns dies. Pel que fa als estudiants no comptar amb el Campus Virtual és un impediment notable a l'hora de treballar, per això els docents han de canviar el format d'entrega, en comptes de digital físic, o modificar els calendaris d'avaluació. Segons fonts de la universitat, la manera en què s'han d'adaptar les assignatures queda a criteri de cada professor, que s'adapta a la realitat de la seva matèria. 

En el cas dels treballadors han de trobar maneres alternatives per seguir amb les seves tasques. El correu electrònic i la intranet estan caiguts, de manera que alguns aposten per sistemes alternatius com Teams o Whatsapp. 

Origen desconegut 

Tot apunta que l'atac que ha patit la UAB té el seu origen en un virus ransomware, que s'ha dirigit cap als sistemes centrals de la universitat. El ciberatac va obligar a desconnectar les xarxes internes i tallar els accessos a internet, per tal que els danys no anessin a més.

Fonts de la universitat asseguren que trobar l'origen de l'atac serà molt difícil o impossible per la naturalesa d’aquest. Tot i això continuen les tasques d'avaluació de danys i gestió de l'atac. Des del rectorat de la UAB s'ha organitzat un comitè de crisis per fer front a aquesta situació. 

Mentrestant, tant els alumnes com els treballadors de la Universitat Autònoma tornen a mig gas a la seva rutina, sense internet ni eines digitals pròpies de la universitat i amb l'advertència de la institució: si cap usuari ha rebut  un fitxer anomenat http://Readme.READ i que s'ha desat a l'escriptori, així com fitxers amb extensió .uab, s'apaguin els ordinadors i s'avisi al servei informàtic.

 

Imatge principal: La plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona / Viquipèdia