endesa cop25

Passar "de l'economia grisa a la verda" representa una oportunitat "milmillonaria" que podria generar 65 milions de nous llocs de treball al món i alhora fer davant l'emergència climàtica.

Així ho ha subratllat avui en la Cimera del Clima (COP 25) el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, que ha instat els governs a ser "imaginatius i innovadors" per aconseguir un "futur més pròsper, net i verd".

Feines decents

Guterres ha explicat la iniciativa d'Acció Climàtica per a l'Ocupació de Nacions Unides, presentada aquest any a Nova York i a la qual es van comprometre 46 països, liderats per Espanya i el Perú, amb l'objectiu d'avançar cap a una transició ecològica justa mitjançant un full de ruta que col·loqui l'ocupació en el centre de l'acció.

Per al secretari general de l'ONU, "tots busquem el mateix, feines decents en un món més net" i, per això, és important "que siguem ferms per no repetir els errors del passat, que van deixar enrere a molta gent."

Ha subratllat que "avui es crea ocupació|ús sobretot en el camp de l'energia i haurem d'aconseguir que l'economia verda trobi cabuda al nostre món" i, en aquest sentit, ha aplaudit el treball|feina del govern d'Espanya, que és un "excel·lent exemple de diàleg amb els treballadors".

Nou model d'ocupació

Per la seva part, Guy Ryder, director general de l'Organització Internacional del Treball (OIT), encarregada d'avançar en la implementació de la iniciativa, ha destacat que "si la feina és una de les causes del canvi climàtic ha de ser un assumpte central en les estratègies de mitigació i adaptació".

"Si volem donar forma a un nou model -ha asseverat- l'abordatge haurà de ser ampli i proactiu i la OIT està disposada a avançar per garantir que la transformació del món del treball sigui justa". Segons la seva opinió, cal millorar la formació dels treballadors perquè es puguin preparar per al canvi, i en aquest camp "farà falta inversió i planificació per part dels governs".

A més, són necessàries polítiques que incentivin les inversions en solucions innovadores, avançar en protecció social, de la qual manca més del 70 per cent de la població del món, i un diàleg social "eficient" entre governs, treballadors i ocupadors.

La OIT té ja dissenyades les eines per assolir aquell "futur més verd", a través de la creació de programes d'ocupació pública amb inversió privada, solucions de naturalesa innovadora i desenvolupament de capacitats.

"Si canviem les vides haurem de començar per canviar les ments", ha recalcat el director de la OIT, que ha aplaudit les mesures aprovades pel govern espanyol, que "demostren fins a quin punt aquesta transició pot generar ocupació i donar lloc a més activitat econòmica".

Identificar les oportunitats

La ministra en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha valorat la feina de la OIT, "que ha entès que no hi ha feina ni prosperitat si el planeta és mort" i ha reafirmat el ferm compromís del Govern amb la iniciativa de Nacions Unides.

"Tots ens adonem de la profunda afecció del canvi climàtic i hem entès que cal transformar la nostra comprensió de l'economia", ha recalcat la ministra, que ha incidit en la necessitat de "reeducar els nostres ciutadans i veure com crear noves capacitats, identificar les oportunitats i anticipar les dificultats".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat