Els Guardian Angels, patrulles ciutadanes originàries dels Estats Units, ja patrullen per la ciutat de Barcelona. L’objectiu, expliquen, és dissuadir dels delictes i ajudar les autoritats en la lluita contra la inseguretat.

Segons ha informat Betevé, quatre dels cinc membres dels Guardian Angels que ja operen a Barcelona van començar a patrullar dilluns pel barri del Raval i també per la línia 1 del metro. Un cinquè s'encarrega de donar classes de defensa personal.

El fundador dels Guardian Angels a Barcelona, Mike Henstridge, ha dit a través de les xarxes socials que estan movent-se per la ciutat per conèixer el terreny i fer contactes amb la comunitat. Són fàcils de reconèixer: vesteixen una samarreta blanca i duen una gorra vermella.

L’arribada dels Guardian Angels genera preocupació entre sindicats policials i entitats en defensa dels drets humans com Irídia. En una entrevista al programa El matí de Barcelona de Betevé, la portaveu del sindicat dels Mossos SAP-Fepol, Imma Viudes, ha rebutjat “completament” l’existència d’aquests grups ciutadans que volen evitar que es cometin delictes.

“Barcelona no és el Bronx”, ha assegurat Viudes, fent referència al barri de Nova York on es van crear aquests grups. Per la seva banda, l’advocat penalista i codirector d’Irídia, Andrés García-Berrio, s’ha mostrat contrari que grups ciutadans vulguin fer justícia pel seu compte.

40 anys d'història

Els Guardian Angels tenen 40 anys d’història. Van néixer el 1979 al Bronx, quan un grup de ciutadans es van organitzar farts de la criminalitat i la inseguretat a la zona amb la intenció d'impulsar programes per rehabilitar espais públics degradats i muntar patrulles d’auxili al carrer per prevenir els delictes. Actualment són presents a una quinzena de països i gairebé 140 ciutats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat