El responsable de la Unitat Antiterrorista de la Guàrdia Civil, el tinent coronel Francisco Vázquez, ha reconegut errors en la detecció de la cèl·lula terrorista que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils ara fa un any. Segons unes declaracions que ha fet a TV3, Vázquez ha admès errors en el sistema i també en el fet que els terroristes tinguessin accés a comprar explosius.

A més a més, el tinent coronel també ha assegurat que l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, no estava identificat com a una amenaça per cap cos, ni policial ni d'intel·ligència, en el moment de l'atac terrorista. Alhora, també ha reconegut que Es Satty va formar part dels fitxers de la Guàrdia Civil per saber si patia un "procés de radicalització", és per això que va rebre visites de la mateixa Guàrdia Civil i del CNI quan estava a la presó de Castelló.

Concretament, Vázquez ha acceptat que l'error més greu va ser que no "cridés l'atenció als que han de vigilar aquesta mena de conductes que això estava passant". I ha afirmat que el mateix 17 d'agost, en la reunió de la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista es va descartar qualsevol possibilitat d'atemptat imminent, ja que no hi havia informació que ho fes pensar.

Bon paper dels Mossos d'Esquadra 

Vázquez no només ha reconegut els errors en la detecció de la cèl·lula terrorista de Ripoll, sinó que també ha remarcat la gran col·laboració que hi ha haver entre els diferents cossos policials que van intervenir en els atemptats. De fet, el tinent coronel ha remarcat el bon paper dels Mossos d'Esquadra durant les hores i dies posteriors a l'atac terrorista.

A més, ha recordat que als Mossos no se'ls pot demanar més responsabilitat que a la Guàrdia civil, la policia espanyola o el CNI.