Una gran bola de foc luminescent ha travessat el cel sobre la península Ibèrica la matinada d'aquest diumenge. El fenomen s'ha albirat principalment des de diversos punts de la Manxa, Andalusia, Extremadura, Galícia, el nord de Castella i la rodalia de Madrid o al llarg de Portugal. Amb tot, a Catalunya també s'ha vist, si bé de forma més discreta, almenys des del Priorat i des de Lleida. L'Observatori de Calar Alto, a Gérgal (Almeria), ha estat una de les instal·lacions científiques que ha registrat el pas d'aquesta "bola de foc realment gran" durant la matinada d'aquest diumenge, segons ha indicat en una nota, en la qual s'explica que el fenomen s'ha produït al voltant de les 00:46 hores. Segons els astrònoms, aquest objecte hauria estat un cometa, que ha entrat a l'atmosfera terrestre a una velocitat de 161.000 quilòmetres per hora. El pas de la bola de foc, deixant un espectacle lumínic de color verdós, ha estat registrat i compartit a través de xarxes socials per nombrosos usuaris.

Aquest objecte volador ha pogut ser registrat amb els detectors que el Projecte Smart opera als observatoris de Calar Alto (Almeria), La Hita (Toledo), Huelva, Sierra Nevada i La Sagra (Granada), Sevilla i Marçà (Priorat). Dues de les càmeres externes de l'Observatori de Calar Alto a Almeria també han pogut seguir aquest espectacular esdeveniment. Segons l'anàlisi preliminar duta a terme pel professor José María Madiedo (Institut d'Astrofísica d'Andalusia IAA-CSIC), investigador principal del projecte Smart, l'altitud inicial de la part lluminosa del cometa ha estat de 122 quilòmetres, i ha acabat a una altitud de 54 quilòmetres.

Un portaveu del servei d'emergències 112 de la Comunitat de Madrid ha indicat a Europa Press que hi ha hagut diverses trucades preguntant sobre un objecte que hauria creuat el cel provocant un gran centelleig de color verd. Protecció Civil de Portugal, segons ha informat el periòdic lusità 'Público', ha indicat que l'objecte que ha estat albirat pot haver caigut com a meteorit en la zona de Castro Daire, a la regió central del país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!