A prop de 280 municipis es troben actualment en alt risc d'incendi pels pròxims dies, a causa de l'onada de calor. És per això que el departament d'Interior ha presentat aquest dimecres tot un seguit de restriccions per disminuir el perill a les comarques més afectades.

 

Per començar, el Govern ha prohibit les activitats de lleure juvenil com les acampades i ha ordenat la tornada a casa de totes les persones afectades per la restricció, segons ha informat el secretari general d'Interior, Oriol Amorós. Així mateix, també s'ha obligat que les colònies i els casals evitin qualsevol mena d'activitat al medi: només podran fer coses a l'entorn immediat de l'edifici on s'estiguin celebrant.

La maquinària agrícola

Alhora, s'ordena la suspensió entre les 10.00 i les 20.00 h de l'activitat agrícola que impliqui l'ús de maquinària, a excepció de la recollida de fruita, ja que l'ús de la maquinària és puntual i no es pot ajornar. Amorós també ha anunciat que se suspèn el transport en zones forestals i qualsevol treball de manteniment en línies elèctriques i infraestructures, llevat d'aquelles actuacions urgents assenyalades pel Servei Català de Trànsit. La circulació motoritzada en zona forestal en els municipis d'alt risc també queda prohibida, tot i que els residents s'estalvien aquesta restricció.

Amorós ha explicat que aquestes restriccions "són mesures per evitar incendis, la majoria dels quals els causem els humans". "Sobretot, cal evitar la simultaneïtat d'incendis, no podem distreure els equips d'emergències. Per tant, la crida a la col·laboració és a tota la ciutadania, no només als llocs on serà obligatori", ha remarcat.

En vigor des de dijous

Les restriccions s'allargaran fins al dilluns i entraran en vigor aquest dijous, després de la seva publicació al DOGC, tot i que Amorós ha dit que virtualment ja estan en marxa aquesta tarda. La mesura que afecta les acampades, en canvi, s'iniciarà a partir del divendres al migdia, per donar el temps necessari a les persones a reorganitzar les seves activitats. El decret preveu sancions per l'incompliment de les mesures.

El secretari general d'Interior ha posat èmfasi en remarcar que aquesta onada de calor és un "episodi excepcional", ja que és la més forta en gairebé vint anys. El risc d'incendi és extrem, segons la informació difosa per la Conselleria d'Interior, i més si tenim en compte que no hi ha "res de pluja i un canvi del vent". "El canvi de vent ens deixa sense marinada, ens quedem sense treva a la nit", ha dit Amorós pel que fa als incendis.

maquinaria agricola prohibida riesgo incendios acn

L'activitat agrícola amb maquinària queda prohibida / ACN

Amorós també ha presentat consell per reduir els riscos personals durant l'onada de calor: beure molta aigua, evitar sortir al carrer, hidratar els animals... Són algunes de les recomanacions. Però sobretot ha insistit en el fet que "no s'ha de llançar cap burilla, un gest que causa un de cada vint incendis". 

El pla Alfa activat per les autoritats a partir d'aquest dimecres afecta 279 municipis catalans de 24 comarques. És en aquestes localitats on s'aplicaran totes les restriccions esmentades, com a mínim fins dilluns.

 

Imatge principal: Bombers treballen en l'extinció d'un incendi a Santa Coloma de Queralt / Bombers