El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha afirmat que la situació de risc d'incendi serà "extrema". "Les condicions meteorològiques dels pròxims dies són com les de Grècia i Turquia", ha advertit el conseller en una entrevista a RAC1

Actualment Catalunya es troba en un risc d'incidència molt alt, una situació que no es veia en 18 anys. Les zones que corren un major risc són el Vallès, la Catalunya Central i Ponent, on ha recordat que s'han tancat parcs naturals. "Els Agents Rurals estan tots activats perquè facin un seguiment dels punts més estratègics", ha explicat el conseller, qui ha anunciat que exposaran les mesures concretes que prendran els cossos d'emergència en una roda de premsa durant el dia d'avui. 

plan alfa agents rurals incendios europa press

Mapa d'Agents Rurals sobre les zones amb major risc d'incendi / Agents Rurals 

Elena ha assenyalat que el principal risc al qual s'enfronta el territori català és "el de la simultaneïtat, que hi hagi més d'un incendi a l'hora i s'hagin de dividir els efectius". El conseller ha informat que "des de Bombers intenten preveure quan hi haurà un incendi, amb la previsió que hi pugui haver altres incendis paral·lels". Tot i la preparació del cos de Bombers Elena ha insistit a demanar "molta prudència". 

El malson grec

Grècia és l'exemple perfecte de com de devastadors poden ser els incendis simultanis, els quals deixen sense capacitat d'acció els cossos d'emergència. Ja sumen nou dies d'incendis a Grècia, que han provocat l'evacuació de milers de persones, sobretot al nord d'Eubea.

Una llarga llista de països europeus han assistit a Grècia i continuen intentant sufocar l'incendi. Espanya, França o el Regne Unit són alguns dels estats que s'han presentat a files. "En nom del poble grec, voldria expressar el nostre més sincer agraïment a tots els països que han enviat assistència i recursos per ajudar a combatre els incendis forestals", ha agraït el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, a través del seu compte de Twitter.

El govern espanyol va decidir el dissabte enviar un avió amfibi i un equip de la Unitat Militar d'Emergències (UME) a Grècia per ajudar el país a combatre els incendis forestals. El Ministeri de Defensa ha respost així a la iniciativa RescEU del Mecanisme Europeo de Protección Civil per donar suport a les autoritats gregues. Tot i així cal recordar que el govern espanyol va vetar l'ajuda d'avions francesos als incendis que van cremar Catalunya fa dues setmanes.

 

Imatge principal: L'incendi a Grecia, illa d'Evia. / Foto: Efe.