La renúncia del govern espanyol a presentar els pressupostos generals de l'Estat a causa de l’avançament electoral a Catalunya no hauria de comprometre el “suport” de l’administració estatal a les actuacions que s’hagin de fer per la sequera, si bé potser caldrà fer ajustos, que a partir d’ara s’hauran de calibrar. Així ho ha manifestat la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, després de reunir-se amb el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, David Mascort, a l’Ajuntament d’Amposta amb motiu de la trobada trimestral de la Taula de Consens del Delta de l’Ebre, segons informa l’agència Europa Press.

Ribera ha explicat que el govern espanyol té per objectiu “continuar facilitant el suport” a actuacions per la sequera. A Catalunya, per exemple, el govern espanyol té el compromís de contribuir a l’arribada d’aigua de la dessaladora de Sagunt en vaixells, en cas que finalment aquesta actuació sigui necessària.

“El nostre compromís és continuar donant suport a intervencions davant la sequera fins i tot en demarcacions que no són competència de l’Estat. Estem veient la situació a les conques de Catalunya i Andalusia, i la intenció és seguir endavant, en principi, sense cap problema. Però s’ha de veure si requereix algun ajustament no previst”, ha subratllat.

Ribera ha afirmat que les línies vinculades a la inversió en matèria d’aigua i sequera als pressupostos generals de l’Estat del 2023 estaven “ja ben dotades” i que permet continuar les actuacions el 2024. “Però no es pot descartar que s’hagi de fer una anàlisi en profunditat de qüestions que no hagin quedat cobertes el 2023 i s’hagi de fer una modificació”, ha insistit.

Taula de Consens del Delta de l'Ebre

Pel que fa a la reunió de la Taula de Consens del Delta de l’Ebre, Ribera ha comentat que el que es pretén és que hi hagi trobades “periòdiques cada tres mesos” per intercanviar informació i els avenços sobre les actuacions i compartir també les anàlisis sobre el tema. “Permetrà mantenir en bon estat la conversa d’aquest espai” i ha explicat que s’han proposat presentar el marc d’actuacions prioritàries a desenvolupar.

La vicepresidenta ha enumerat les actuacions que s’haurien de fer a curt termini, com ara la canalització de sediments i mirar que estiguin en bon estat, treballar en plans d’inundació i programes de preparació davant la sequera; també intervencions directes al litoral, com a la platja del Fangar i evitar la inundació de l'illa de Buda; retirar espècies invasores; i les reunions de la taula de treball conjunt per actualitzar la informació disponible.

Per la seva banda, Mascort ha celebrat positivament la reunió i ha valorat que el govern espanyol i el govern català, més els ens locals estiguin en una mateixa taula.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!