D'ençà que el govern espanyol va posar sobre la taula la possibilitat que arribessin vaixells carregats amb aigua des del port de Sagunt, a València, fins a Barcelona -una imatge que recorda a la de la sequera del 2008-, han sorgit diverses qüestions sobre la logística d'aquestes operacions, amb especial interès pel cost que això suposaria. Amb tot, el Govern ha refredat avui aquesta arribada d'aigua amb vaixells, assegurant que si bé està contemplada en els plans contra la sequera, no és segur que aquesta imatge acabi sent una realitat. "Avui no és una certesa que aquesta imatge sigui una realitat", ha resolt Patrícia Plaja, que també ha advertit que si bé els vaixells carregats d'aigua són una solució, ni aquesta ni altres mesures "no ens salvaran de la sequera". "Només ho farà la pluja i ni tan sols ella, ja que aquesta no serà suficient per afrontar la situació", ha lamentat, posant el focus sobre les infraestructures d'aigua regenerada i dessalinitzadores com a solució per les sequeres que vindran en el futur.  

Preguntada pel cost que tindrà l'operació de l'arribada d'aigua, en cas que aquesta s'acabi produint, Plaja ha rebutjat posar xifres després que ahir el conseller David Mascort es reunís amb la ministra Teresa Ribera. En aquesta trobada es va arribar a un pacte perquè les dues administracions es dividissin el cost del transport, però el preu total que suposarà encara és una incògnita. Una setmana després que bona part del país entrés en emergència per sequera, la portaveu ha assegurat que l'Executiu treballa contemplant tots els escenaris, des dels més positius (pluges abundants i generals que permetin revertir aquesta situació) als més complicats, amb una manca total d'aigua que faci disminuir encara més les reserves dels pantans. La portaveu també ha refredat la idea de fer un gran pacte nacional de l'aigua a nivell estatal, tal com proposa el govern d'Andalusia, en considerar que aquesta no és la manera més eficient per lluitar contra l'emergència de la sequera, demanant, al seu torn, que no es faci de la gestió de l'aigua una guerra política. Per això, ha reclamat que hi hagi solidaritat entre les autonomies amb més aigua i les que pateixen sequera. 

Empatia amb els pagesos

La roda de premsa de Patrícia Plaja ha coincidit amb les protestes del sector de la pagesia arreu del territori, unes reivindicacions que segons la portaveu de l'Executiu són legítimes, motiu pel qual ha mostrat la seva comprensió i empatia. Els pagesos, que són qui més ha patit les restriccions per la sequera -per davant de l'altres sectors com l'industrial- han tallat carreteres i Plaja ha defensat tant el seu dret a la manifestació com el de la mobilitat de la resta de ciutadans. A més, també ha advertit que si bé el Govern farà el que estigui al seu abast per revertir la situació de la pagesia a Catalunya (sector que és molt crític amb les polítiques de l'Executiu amb el conseller Mascort com a protagonista de bona part de les queixes) moltes de les seves demandes s'escapen de les competències del Govern de la Generalitat i és el govern de l'Estat qui les ha de resoldre. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!