El ple de Barcelona ha aprovat crear un nou impost de recollida de residus que es començarà a cobrar als barcelonins a partir del juliol. La nova taxa, proposada pel govern de Colau, ha estat aprovada amb els vots dels dos partits de l'executiu (Comú i PSC) i Esquerra.

Segons el calendari amb què treballa el consistori, la nova taxa arribarà als ciutadans a partir del juliol i es computarà en el rebut de l'aigua, sumant-se a l'import ja contemplat en el rebut pel tractament dels residus. Per al 73,3% de les llars la quantia de l'impost serà d'entre 27 i 51 euros l'any.

L'objectiu, segons l'ajuntament, és complir amb la directiva comunitària que obliga les ciutats a millorar la gestió dels residus i incrementar tant la recollida com les emissions que es deriven del tractament. Actualment el 45% de barcelonins no recicla i el tractament de residus municipals és responsable del 10,4% de les emissions de CO2 a la ciutat. "Barcelona no pot mirar cap a una altra banda quan recicla menys del 40% i altres països de la UE estan avui al 80%", ha explicat al ple el regidor d'Emergència climàtica i Transició ecològica, Eloi Badia.

El consistori espera recaptar amb la nova taxa 41 milions d'euros anuals, que es reinvertiran en la millora de la gestió i del servei de recollida selectiva. La idea és que durant el mandat s'habilitin en els diferents districtes nous sistemes de recollida com el porta a porta, contenidors intel·ligents o plataformes mòbils. Amb tot, el consistori no preveu poder aplicar una taxa justa i individualitzada com a mínim fins al pròxim mandat.

contenidors reciclatge

El 45% de barcelonins no recicla i el tractament de residus municipals significa el 10,4% de les emissions de CO2 a la ciutat

Càlcul de l'impost

La tarifa del nou impost es calcularà ara per ara segons el consum d'aigua de cada llar, ja que segons fonts municipals, entre altres motius, hi ha una correlació entre l'estalvi d'aigua i el reciclatge.

Quan el govern va anunciar a la tardor que es crearia aquesta taxa ja va explicar que es faria a través del rebut de l'aigua perquè hi ha una correlació entre el consum d'aigua que fa una llar i el nivell de reciclatge.
Per això, argumenten que és un bon indicador i consideren que en termes generals qui estalvia consum d'aigua també tendeix a reciclar.

Així, a partir del maig, l'ús de la recollida selectiva de residus començarà a computar-se en la factura de l'aigua, que inclourà aquest nou concepte, que se sumarà a la taxa de clavegueram o la de tractament
de residus.

Bonificacions

De les 760.000 llars amb comptador domèstic d'aigua registrades a Barcelona, unes 12.500 estaran exemptes de la nova taxa perquè són considerades famílies vulnerables. Per altra banda, en l'ordenança fiscal que regula la taxa de residus es preveuen també reduccions.