El Departament d'Interior ha activat aquest divendres el nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim del pla operatiu, per extrem risc d'incendi forestal al sud de Lleida i l'interior de Tarragona i les Terres de l'Ebre. L'alerta afecta 44 municipis de 6 comarques diferents, Garrigues (6 municipis), Segrià (6) Noguera (9), Priorat (14), Ribera d'Ebre (5) i Terra Alta (4). A partir d'aquest dissabte s'activarà el nivell 3 a 249 municipis de 23 comarques. El perill d'incendi es relaciona amb les altes temperatures que s'esperen a Catalunya per aquest cap de setmana, que en alguns moments del dia es podrien arribar a superar els 40 graus, a més d'un descens de les humitats relatives especialment greu en aquestes zones. Des del Govern es demana a la ciutadania extremar les precaucions en aquest episodi de perill extrem d'incendi que, previsiblement pot arribar al seu punt crític dissabte i allargar-se fins diumenge. Els Agents Rurals també tancaran els accessos al Parc Natural de la Serra de Montsant, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Garraf-Foix, Montmell, Cardó-Boix, Prades, Tivissa-Vandellòs i Montsant.

pla alfa 3 120822

🌡️ Últim (i gran) pic de temperatura abans de la baixada: troba els llocs on plou més a Catalunya aquest agost

 

Mesures del Pla Alfa

L'aplicació del nivell 3 del Pla Alfa implica que es prohibeixen les activitats que suposin un risc d'incendi forestal, així com queden aturats els treballs forestals i la caça en els municipis afectats. Les comarques que estaran afectades amb aquestes mesures han estat les de Ponent, Tarragona i Ebre, 863 autoritzacions que havien estat concedides per demà divendres 12 d'agost. Des d'Agents Rurals recorden que el 90% dels incendis forestals estan relacionats amb l'activitat humana, sigui per imprudències, accidents o inclús per intencionalitat. En aquest sentit, demana tenir present que està totalment prohibit fer foc de qualsevol mena, en zones forestals i el seu entorn, així com llençar burilles des del vehicle. Protecció Civil de la Generalitat ha posat en fase de Prealerta el Pla d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT i fa una crida a la ciutadania perquè extremi les precaucions per no incrementar el risc d'incendi forestal. Altres 30 comarques estan afectades pel pla Alfa però a nivell 2, totes menys el Pla de l'Urgell, les del nord de la Catalunya Central i el nord de la demarcació de Lleida. 

Crida a la prudència

Els Bombers de Barcelona i el tinent d'alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, han fet una crida a la prudència davant de les altes temperatures i el risc d'incendi forestal. Batlle ha assenyalat que el moment de l'estiu és "crític", amb onades successives de calor amb molta temperatura i baix grau d'humitat, fet que afavoreix la propagació de focs. "Per tant, crida a la prudència, el civisme i la responsabilitat", ha dit. El tinent d'alcaldia ha alertat que durant aquest de setmana han d'estar en guàrdia, sobretot, pel risc d'incendi al Parc de Collserola i a la zona de Montjuïc. Per la seva banda, Sebastià Massagué, director del Servei de Protecció Civil, Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament de l'Ajuntament de Barcelona, ha advertit que el risc d'incendi forestal "hi és". A més, Massagué ha demanat també prudència a les platges i, en especial, als espigons, i ha mostrat preocupació per la gent més vulnerable també davant del risc de patir cops de calor.