Google Maps, un dels GPS més utilitzats del món juntament amb Apple Maps, ja dicta les indicacions en català. Si bé el text ja estava disponible en català, fins ara la veu del navegador no estava en la nostra llengua. Diversos usuaris han celebrat el canvi a les xarxes socials, així com entitats i plataformes en defensa del català. Per exemple, l’Aliança per la Presència Digital del Català, una iniciativa formada per organitzacions com Òmnium CulturalPlataforma per la Llengua o l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), ha afirmat a Twitter: "Tot i ser encara incipient, és una gran notícia, perquè molts usuaris que tenien el telèfon configurat en altres idiomes per disposar de veu a Maps, ara el poden configurar en català". 

Alguns usuaris de Google Maps han vist com el canvi en la plataforma s'ha fet tot sol, per a la seva sorpresa. En el cas que el seu dispositiu no hagi canviat automàticament, caldria accedir a la configuració de l'aplicació per canviar-ho de manera manual. Tant els usuaris d'iOS com d'Android podran gaudir d'aquesta actualització

Milions d'usuaris interessats 

El maig del 2022, una enquesta de Plataforma per la Llengua mostrava que 1.690.000 catalans es plantejarien canviar de navegador GPS per tenir-ne un que oferís les indicacions de veu en català. Per tant, el canvi que ha començat ara respon al desig de molts usuaris de Google Maps, la qual és l'app més popular a Catalunya. 

L'enquesta mostrava que un petit percentatge dels catalans que feien servir GPS deixaven de fer servir Google Maps o Apple Maps buscant alternatives en català. Concretament, l'11% dels enquestats apostaven per aplicacions com Waze o TomTom, que sí que ofereixen guiatge oral en català. Tanmateix, canviar els hàbits de consum digitals és molt difícil, així que aquesta nova opció de Google facilitarà a milers d'usuaris poder navegar del món digital (i físic) en la seva llengua. 

El català a internet

La presència del català a internet desperta la preocupació de plataformes, experts i activistes. D'aquest neguit neix justament l'esmentada Aliança per la Presència Digital del Català. La seva tasca principal serà la de monitorar, diagnosticar, proposar i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant en l’àmbit digital. En aquest sentit, la seva primera preocupació és l’actual pèrdua de rellevància en els resultats de cerca web en català.