A mitjans del mes de juny hi ha eleccions al Col·legi d'Advocats de Barcelona. La institució, dividida en dos completament, veurà com evoluciona la seva continuïtat: si amb una candidatura continuista amb Maria Eugència Gay o amb un revulsiu que torni a la institució el seu paper com a referent social.

Demà al vespre es reuneix el grup impulsor d'aquesta nova candidatura i, podrien ja, triar el seu candidat per ser degà o degana de l'ICAB. Fonts d'aquest grup impulsor han explicat a El Nacional.cat que "fa temps que es discuteix la crisi interna del col·legi d'advocats". Una crisi, que segons aquestes fonts, s'ha accentuat els últims anys, convertint la institució en "una gestoria i un laboratori per propiciar carreres personals i polítiques, en lloc de defensar a ultrança els drets de la ciutadania".

Amb un clar perfil sobiranista i republicà, la candidatura es presenta per fer front a una junta actual que ha fet perdre els valors originals del Col·legi d'Advocats de Barcelona, segons argumenten. Parlen d'una "crisi de fa temps". On el posicionament de la junta del Col·legi és "esperpèntic" amb "posicions contraries als drets i les llibertats". Denuncien que la institució "ha callat vergonyosament" davant del judici del procés, de la retallada de drets i llibertats i davant la vulneració de la divisió dels poders de l'Estat.

De fet, de la junta sorgida fa 4 anys, la foto canvia. Entre els advocats que hi havia acompanyant la degana, Maria Eugència Gay, i havia Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. I l'advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu. Pina, que tenia el càrrec de vicedegà, va dimitir l'octubre del 2019. Coincidia amb el judici del procés, però a ningú se li escapa les diferències ideològiques que tenia amb la degana. I més, després que aquesta legitimés el 155 i es posicionés obertament contar el procés independentista.

 

Maria Eugència Gay, degana ICAB - ACN

Maria Eugència Gay, degana de l'ICAB / ACN

Segons el grup impulsor de la nova candidatura, la institució "s'ha degradat considerablement". I davant la situació actual fa setmanes que preparen una estratègia per restituir l'ICAB. Entre aquest grup impulsor hi ha advocats de renom com Jaume Alonso-Cuevillas, Jordi Domingo, Teresa Vallverdú, Robert Sabata i Antoni Fitó.

Llbertat, democràcia i justícia

"El Col·legi d'Advocat de Barcelona havia estat un referent social durant el franquisme defensant la llibertat, la democràcia i la justícia" diuen fonts del grup promotor de la nova candidatura. I amb aquest objectiu es presenten ara al deganat del col·legi. "Cal una regeneració ètica i democràtica de l'ICAB", insisteixen les mateixes fonts. I volen fer un "front comú contra la crisi que estan patint els advocats", protegir els drets dels advocats que també s'ha vist minvats.

Entre els valors i principis de la nova candidatura hi ha recuperar la catalanitat "inexistent, clarament minimitzada i menystinguda, gairebé de manera insultant". El col·legi d'advocats ha de ser un filtre i un grisol del que la ciutadania pensa. Davant un moment en el que la llei va per darrera dels interessos dels ciutadans, mantenen que cal afrontar "l'aplicació injusta de la llei" i rebatre  aquesta aplicació "indigna de la justícia".

Entre els objectius hi ha la "regeneració ètica i democràtica, tornar a ser fidels servidors de la societat civil i ser útils pels col·legiats" perquè l'ICAB torni a ser una eina per l'advocació. En definitiva, recuperar la referència social que eren i que diuen que s'ha perdut. "Estem per la sobirania i l'autogovern", expliquen situant-se ja en el pla nacional. I recorden que els resultats electorals del 14-F han donat una clara majoria favorable a la república. I en aquest sentit diuen que cal estar al costat de la "voluntat del poble".