L'Ajuntament de Girona es convertirà en pioner a l'hora de donar un permís a les treballadores que es trobin malament durant la menstruació. Tindran dret a disposar de vuit hores al mes, seguides o no, i que podran recuperar al llarg del següent trimestre.

A proposta de l'Intersindical

La proposta, impulsada per la Intersindical, ja s'ha aprovat a la Mesa General de Negociació. Ara, abans d'incloure's al redactat del conveni col·lectiu, el ple l'haurà de ratificar. "És un permís que ja s'aplica amb normalitat en algunes empreses, i implantar-lo a l'Ajuntament contribuirà a trencar tabús", diu la delegada de la Intersindical, Èrica Andreu. "Permetrà conciliar el dret a la salut amb el benestar a la feina", hi afegeix la tinenta d'alcaldia Maria Àngels Planas.

Girona es convertirà en un dels primers ajuntaments de l'Estat, si no el primer, en implantar un permís de flexibilització menstrual. La proposta, impulsada per la Intersindical (el sindicat majoritari al comitè), es va aprovar divendres passat a la Mesa General de Negociació.

La meitat del consistori són dones

Èrica Andreu explica que dels 1.050 treballadors que té en plantilla el consistori, aproximadament la meitat són dones. I que hi ha treballadores que quan pateixen dolors per la regla, han d'utilitzar o bé dies d'indisposició o bé agafar-se'n de vacances. En paral·lel, la delegada sindical explica que hi ha empreses on el permís menstrual s'aplica "amb normalitat", i on es permet que les empleades no vagin a la feina, o bé hi arribin més tard, si la regla els provoca dolors.

"Per això, vam decidir regular-ho; també, amb l'objectiu de trencar tabús", subratlla Andreu. De fet, el sindicat subratlla que el més rellevant d'aquest permís menstrual és que "per primer cop situa un procés fisiològic ignorat, estigmatitzat, i del qual es parla sotto voce, en una taula de negociació". I que d'aquí, n'ha sortit un acord.

Vuit hores al mes

En concret, allò que s'ha aprovat a la Mesa General de Negociació és que les treballadores de l'Ajuntament de Girona que ho necessitin puguin agafar-se un permís menstrual de vuit hores al mes. Podran ser seguides –és a dir, una jornada sencera- o bé partides. I es podran recuperar al llarg del següent trimestre.

"La regla pot donar molèsties o dolors, i és aquí on se centra aquest permís", concreta la delegada sindical. "Perquè es poden necessitar unes hores en moments concrets, i no és just que s'hagin d'agafar de les de lliure disposició o de vacances", hi afegeix Èrica Andreu.

Falta l'aprovació del ple

La delegada de la Intersindical a l'Ajuntament concreta que, de fet, no coneixen cap administració que apliqui un permís d'aquest tipus. Ara, Girona es convertirà en un ajuntament pioner a l'hora d'implantar-lo. Perquè la proposta s'inclogui al redactat del conveni col·lectiu, però, encara falta un tràmit: rebre l'aval del ple. Es preveu que hi passi aquest juny, i a priori res fa pensar que no s'aprovi per àmplia majoria (o per unanimitat).

"És un permís que permet flexibilitzar la jornada laboral i conciliar el dret a la salut amb el benestar a la feina", concreta la tinenta d'alcaldia d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas. "Donarà resposta a aquelles indisposicions temporals que puguin patir les treballadores quan tinguin la menstruació; és un avenç en els seus drets", hi afegeix.

Imatge principal: Foto de la façana de l'Ajuntament de Girona. - ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat