Gir en la investigació dels atacs a Barcelona i Cambrils. Després que la investigació apuntés directament a l'imam de Ripoll com a responsable d'haver adoctrinat els joves que van atacar la ciutadania el passat 17 d'agost, ara, i segons apunten El Mundo i l'ABC, Abdelbaki es Satty no seria una de les figures que més pes hauria tingut en la perpetració dels atacs.

Els investigadors sostenen ara que hi hauria una o més persones implicades que podrien haver captat els joves dins d'Europa per formar un comando itinerant de Daesh. Ara bé, tot i això, els investigadors assenyalen que la instrucció d'atemptar a Catalunya no hauria vingut directament des de Síria, sinó que hi hauria algú que hauria dirigit els atemptats i més encara després que l'imam morís en l'explosió de la casa d'Alcana​r.

Segons l'ABC, els dos membres de la cèl·lula de Ripoll haurien viatjat a Zuric i París el 2016 per contactar amb aquest suposat "formador de formadors" i recorda que els terroristes van perpetrar l'atac una vegada l'imam ja era mort.

Religió o odi social?

També subratllen que les 12 persones implicades no s'havien radicalitzat de la mateixa manera i que, per tant, cal veure si es van radicalitzar només per motius religiosos o pel pes de l'odi social que està provocant el gihadisme cap als musulmans, ja que eren persones molt joves que podrien sentir-se molt afectades per aquest motiu.

"Cap d'ells tenia coneixements importants sobre l'Alcorà, ni entenen de corrents gihadistes ni res per l'estil, i això fa pensar en el factor de radicalització ve de l'odi social", sostenen les fonts consultades pel mitjà citat.

El Mundo va un pas més enllà i subratlla, també en veu d'una font consultada, que "ja no cal que vinguin des de Síria, serien a Europa i reclutarien els terroristes o fins i tot se'ls prepararia a Europa". Precisament per això, ara investiguen si hi hauria un cervell pensant a Europa que els hauria donat l'ordre de cometre els atacs i si, per exemple, disposaven de tres cases per preparar-los per aquest motiu.