La Generalitat s'ha retirat com a acusació particular de la causa per la qual aquest dijous es jutja set manifestants acusats de presumptes desordres, atemptat i lesions a mossos en la protesta per la investidura fallida de Carles Puigdemont. El Govern ho va anunciar ja fa uns dies, però a l’hora de retirar l'acusació no va ser possible fer-ho perquè el moment processal no ho permetia. I s'ha hagut d'esperar a aquest matí just al principi del judici.

La decisió de la Generalitat ha portat a suspendre el judici quan els mossos implicats han volgut continuar endavant amb l'acusació. Ho poden fer, però s'han de personar amb advocat, el que ha comportat que el tribunal hagi aturat la vista per deliberar si continuaven endavant o esperaven a la personació dels agents. La Fiscalia ha demanat l'ajornament i finalment el jutge ha decidit aturar el judici i donar quinze dies als mossos per trobar un advocat i personar-se.

L'advocat de la Generalitat ho ha anunciat al tribunal durant el tràmit de qüestions prèvies, a l'inici del judici a l'Audiència de Barcelona i que està previst que duri cinc jornades més. L'advocat ha explicat que retiren l'acusació per ordre de la Conselleria d'Interior, que estava personada en representació dels agents que van denunciar lesions: "El criteri determinant de la nostra actuació era l'existència de lesions i en aquest moment no se'n pot determinar l'autoria". La Generalitat havia demanat dos anys de presó per un delicte d'atemptat i un de desordres.

Els acusats són veïns d'Arenys de Munt, Barcelona, Pont de Vilomara, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Vilanova i la Geltrú. Els motius de la retirada de l'acusació de la Generalitat és perquè durant la instrucció judicial no s'ha pogut acreditar ni provar que els acusats lesionessin els mossos. El 14 d'octubre els advocats d'Alerta Solidària que representen els set acusats van fer una petició a la Generalitat perquè es retirés de l'acusació

La pressió de la defensa

Els advocats d'Alerta Solidària van denunciar que els acusats han estat "seguits, fotografiats, investigats i tancats fins a 24 hores" i que "ara, tres anys i mig després, el muntatge policial cuinat a la Conselleria d'Interior de JuntsxCat ens comporta una acusació per desordres públics, per agredir i per lesionar agents dels Mossos d'Esquadra". Una imputació que, segons els advocats, ha estat "traslladada als jutges espanyols, per reprimir el dret a protesta en el període de més mobilització que ha tingut l'independentisme". 

Fa dues setmanes lGeneralitat va començar a estudiar tots els casos pendents de judici per aldarulls i atemptat contra l'autoritat en què està personada com a acusació particular. N'hi ha una trentena. Els funcionaris públics tenen dret a assistència jurídica, però després de les pressions i dels nombrosos casos contra activistes es va decidir personar-se només com a acusació particular en els casos que hi hagi lesions.