Cel estelat i pluja d'estels. Com cada any, aquest estiu també es podran veure les llàgrimes de Sant Llorenç. Quan més bé es podrà veure aquest espectacle al cel serà entre els dies 11 i 13 d'agost. Malgrat tot, les dades de l'Institut Geogràfic Nacional indiquen que enguany no serà el millor per observar-les. 

No serà la Lluna, sinó els núvols el que dificulti en alguns llocs la contemplació de la pluja d'estrelles, ja que, després de diversos dies de cels completament clars i sense núvols, ara, les tempestes i el cel parcialment núvol seran una constant durant les properes jornades.

cel estrellat unsplash

Cel estrellat / Unsplash

Ara bé, sempre hi ha una sèrie de consells que es poden seguir per intentar gaudir al màxim d'aquesta pluja d'estels. Des del portal Acierto.com recorden que la seguretat aquest any, en plena pandèmia de coronavirus, té una importància especial. Encara que sigui una activitat per dur a terme a l'aire lliure, el més adient seria fer-ho o bé en solitari o en grups reduïts –si es tracta d'una persona amb la qual convivim, millor– mantenint la distància de seguretat corresponent i sense treure's la mascareta. 

Recomanen també evitar el contacte físic o jocs que impliquin massa esforç físic. El gel hidroalcohòlic tampoc hi pot faltar. Així, posen èmfasi en la importància de respectar la naturalesa. 

On gaudir de les llàgrimes de Sant Llorenç a Catalunya?

Hi ha molts llocs amb encant on es poden veure les llàgrimes de Sant Llorenç a Catalunya. En són algun exemple el pantà de Santa Fe del Parc Natural del Montseny o bé l'Observatori Astronòmic Albanyà, a l'Alt Empordà, tot i que caldrà comprovar-ne la disponibilitat pel coronavirus.

Un altre lloc per poder-ho veure en condicions és el parc astronòmic del Montsec de Lleida.

Si no es pot sortir de Barcelona, una de les opcions és anar a Montjuïc, on l'entorn és força idoni per observar la pluja d'estrelles. El Parc Natural de Sant Llorenç de Terrassa és un altre dels emplaçaments que permetran gaudir de l'espectacle. 

És una pluja d'estels?

Tot i la romanticitat del nom, les llàgrimes de Sant Llorenç no són ni estrelles, ni llàgrimes. Són pols i roques residuals d'un cometa –el Swift-Tuttle– que quan topa amb l'atmosfera terrestre es converteixen en petites boles de foc.

Agafen una velocitat de 50 quilòmetres per segon i dibuixen aquests rastres lluminosos al cel, que provoquen aquest espectacle penjat al cel les nits d'estiu.

 

Imatge principal: fotografia d'un cel estrellat / Unsplash