El setembre és sinònim de fi de vacances, de reprendre la rutina, de tornar a l'escola i de tornar també, a les activitats extraescolars. Són milers els nens i adolescents catalans que formen part d'equips de futbol d'entitats i associacions esportives. El retorn als entrenaments, després de setmanes sense fer deporti, converteix setembre en un mes de lesions.

futbol lesions pixabay

Les lesions són més freqüents després de setmanes sense entrenar / Foto: Pixabay

Segons el cap de la Unitat de Maluc del Servei de Traumatologia de l'Hospital d'El Pilar-Centre Cardiovascular Sant Jordi, el doctor Fernando Marqués a començaments de temporada hi ha més lesions que al final perquè el múscul "està desentrenat, no respon i no protegeix el cartílag quan hi ha un impacte. Així que es produeix una lesió ". Les lesions més freqüents en els futbolistes joves solen estar relacionades amb el cartílag que és la zona més feble abans dels 18 anys. A partir d'aquesta edat, en pateixen més els músculs.

Les lesions més freqüents en els futbolistes joves solen estar relacionades amb el cartílag que és la zona més feble abans dels 18 anys. A partir d'aquesta edat, en pateixen més els músculs.

Segons el doctor Marqués, "una lesió en els més joves, que és poc coneguda, es produeix quan xuten i noten de cop un dolor a la part davantera del maluc. El dolor té a veure amb una fractura del recte anterior. No és el tendó el que es trenca, és el cartílag ". Només un exploració i una radiografia servirà per descartar patologies més greus.

A mesura que els nois es fan grans, la lesió que més preocupa els futbolistes és la pubàlgia, que moltes vegades es confon amb l'hèrnia inguinal. La pateixen un 20% dels futbolistes i produeix un dolor a la part anterior de la pelvis on s'insereixen els músculs abductors i els músculs abdominals.

La pubàlgia afecta un 20% dels futbolistes i sovint es confon amb l'hèrnia inguinal

"Una vegada més, un bon diagnòstic és imprescindible per a un bon control de fisioteràpia del dolor. I una vegada més, la preparació física és bàsica: Cal mantenir un bon equilibri entre les musculatures, entre adductors i abdominals. Abans els futbolistes només treballaven adductors, ara els preparadors físics controlen molt més aquest equilibri".

El desgast del cartílag del maluc en esportistes és important i molts d'ells acaben necessitant pròtesi. "Cap esportista no vol arribar a això però després de la degeneració del cartílag, es perd mobilitat, noten molt dolor a l'engonal que arriba fins i tot el genoll, els provoca coixesa... Aquests símptomes per a persones que porten tota la vida fent esport són molt frustrants".

Després de la degeneració del cartílag molts esportistes acaben necessitant pròtesi. Segons el doctor Marqués de l'Hospital d'El Pilar "les tècniques han evolucionat i permeten postoperatoris de 3 dies

Tanmateix continua el Dr. Marquès "actualment les tècniques quirúrgiques han evolucionat de tal manera que el postoperatori ha passat de ser 15 dies d'ingrés a tan sols 3 dies. A més, les diferents versions i models de pròtesis que existeixen, s'adapten a l'estil de vida de cada pacient".