Amb 20 minuts la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, n'ha tingut prou per reclamar la tutela del Tribunal i la Fiscalia perquè garanteixin la seva inviolabilitat. Forcadell ha mantingut els arguments de la seva primera declaració del 16 de desembre de l'any passat i avui ha anat més enllà exposant que si el president de la Generalitat pot parlar de referèndum, la Mesa ha de poder recollir aquest debat polític.

Forcadell i Simó s'agafen exclusivament a la feina de la Mesa després del debat de política general i del "referèndum o referèndum" de Carles Puigdemont i desvinculen la resolució del TC sobre la prohibició del 9-N.

Forcadell ha exposat que aquest procés judicial està paralitzant tot un Parlament i ha dit a la jutgessa que "atempta contra la separació de poders".

Carme Forcadell només ha respost a les preguntes del seu advocat, Andreu Van den Eynde. N'hi ha fet 15. Igual que va fer el primer cop, no ha volgut respondre ni a la jutgessa, Maria Eugènia Alegret, ni al fiscal Paco Bañeres. A la sala de vistes només s'ha sentit la veu de Carme Forcadell i el seu advocat. Ni la jutgessa ni el fiscal han badat boca. 

La declaració de Forcadell ha començat a les 9.03 h. De fet la presidenta del Parlament entrava per la porta del Palau de Justícia a les 8.52 h i la rebia el seu advocat, que havia entrat cinc minuts abans sol, i el gerent de l'edifici. No han passat pels controls de seguretat, i després de la salutació dels mossos d'esquadra, ha enfilat l'escala principal que porta a passos perduts i a la porta d'accés a la sala civil i penal del TSJC.

Forcadell ha declarat durant 20 minuts i tot i que Anna Simó, secretària primera de la Mesa, estava citada per a les 11 h, com que ja hi era, la jutgessa l'ha fet passar tot seguit. Simó també ha estat 20 minuts declarant.

Declaració sobre dos pilars

La declaració tant de Carme Forcadell com d'Anna Simó s'ha estructurat en dos pilars: la inviolabilitat parlamentària i el debat d'orientació política.

Tal com ja va passar en la primera declaració, Forcadell ha reclamat empara al Tribunal perquè garanteixi la seva inviolabilitat parlamentària i que s'arxivi el cas. Però el Tribunal no ha respost. 

De fet el Tribunal no es dona per al·ludit i no s'ha posicionat en cap moment sobre aquests termes. Tot fa pensar que s'hi refereixi més endavant, després de sentir totes les declaracions dels membres de la Mesa previstes per 12 de maig i el 12 de juny.

La presidenta la Parlament també ha explicat que el lletrat major del Parlament els va advertir de les resolucions del TC, però no els va dir en cap moment què havien de fer.

La interlocutòria avisava tant la presidenta Carme Forcadell com els quatre membres de la Mesa implicats en el procés —Lluís M. Corominas, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet—, perquè "s'abstinguin de fer qualsevol actuació pendent a executar la resolució 306/XI" i els advertia que, en cas que desobeeixin, incorreran en responsabilitats, "incloent-hi la penal".

L'altre pilar de la declaració, el debat d'orientació política, ha marcat les explicacions de Forcadell per argumentar per què la Mesa va donar curs als documents que instaven a convocar el referèndum. Les resolucions de la Mesa recullen el que s'ha parlat als plens, i en aquest sentit, els seus integrants van donar curs al que es va aprovar a la Cambra catalana.

La presidenta del Parlament ha fet èmfasi en aquest punt en la separació de poders i ha denunciat que els tribunals estan intervenint en una fase de debat previ a la convocatòria del referèndum.

Dues querelles i un procés

Cinc mesos després de la primera citació Forcadell ha tornat al Palau de Justícia, aquest cop a causa de la querella que va presentar la Fiscalia contra la presidenta del Parlament, després que el Tribunal Constitucional anul·lés la resolució sobre el referèndum unilateral. Juntament amb Forcadell, la Mesa està investigada pels suposats delictes de desobediència i prevaricació, perquè la Cambra va aprovar la resolució per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya.

En aquesta segona querella contra Forcadell el Ministeri Públic inclou la Mesa i també cita a declarar Lluís M. Corominas, vicepresident primer de la Mesa; Anna Simó, secretària primera; Joan Josep Nuet, secretari tercer de la Mesa, i Ramona Barrufet, secretària quarta. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat