Són gairebé setanta. La Fiscalia General de l'Estat (FGE) ha xifrat en 68 les causes obertes per abusos sexuals a menors en l'àmbit religiós. Les fiscalies autonòmiques han informat de més de seixanta procediments en tramitació per aquesta mena de casos en el si de congregacions, col·legis o qualsevol altra institució religiosa. D'aquesta manera han respost a la petició feta per l'FGE, que va demanar que li remetessin totes les denúncies i querelles en tràmit tant en seus judicials com a la Fiscalia sobre agressions i abusos sexuals a menors en qualsevol institució religiosa. En un comunicat difós aquest dimecres, l'FGE ha explicat que ja les ha rebut totes.

Una desena de les causes són a Catalunya. Concretament, la Fiscalia ha xifrat en catorze els casos del Principat, dels quals tres es troben en sobreseïment provisional i un s'ha arxivat perquè ja havia prescrit. Pel que fa a les ubicacions, en el cas de l'àrea metropolitana hi ha unes diligències prèvies al jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona (que se segueix exclusivament per un delicte de possessió de pornografia infantil) i quatre casos a l'Hospitalet de Llobregat, als jutjats d'instrucció número 1 i 4. Pel que fa a la resta del territori, a Reus, Valls i Tarragona es troben els casos en sobreseïment, i només hi ha obertes unes diligències prèvies al jutjat d'instrucció 3 de Valls. Hi ha un procediment obert a Terrassa, i unes diligències prèvies a Manresa. A Mataró hi trobem tres casos, un d'ells investigat al jutjat penal 1 i unes diligències prèvies als jutjats 3 i 4, tot i que en el darrer cas es troben arxivades per prescripció.

Procediments per territoris

A falta de conèixer la xifra oficial que aporti l'FGE, la dada resulta de la suma dels procediments continguts en els informes remesos pels fiscals superiors que Efe ha xifrat en 62 causes obertes, de les quals sis estan arxivades provisionalment, un cop que tots els organismes autonòmics han complit amb l'ordre de Dolores Delgado. En el seu ofici del passat 31 de gener, el ministeri públic donava un termini de deu dies als 17 fiscals superiors autonòmics per l'enviament de tota la documentació relativa a procediments "incoats tant en seu judicial com fiscal". El termini es va complir aquest dilluns.

Per territoris, Catalunya lidera la llista amb les catorze causes esmentades; just per davant de la Comunitat de Madrid, amb vuit. A continuació, se situen Andalusia i Galícia, amb set diligències en tramitació cadascuna; Múrcia, amb sis; Castella la Manxa i Castella i Lleó, amb cinc cadascuna; el País Basc, el País Valencià i les Balears, amb quatre; i l'Aragó i Canàries, amb dues. Per la seva banda, els fiscals superiors d'Astúries, Cantàbria, Extremadura, La Rioja i Navarra han informat l'FGE del fet que "no hi ha procediments penals" en tramitació per casos d'abusos a menors en institucions religioses a les seves comunitats autònomes. Un cop rebudes les dades quantitatives relatives a les causes, l'FGE explica que realitzarà "una anàlisi qualitativa de les mateixes amb la finalitat d'estudiar i dimensionar el fenomen dels procediments en tramitació".

Iniciatives per esclarir els fets

L'FGE assenyala que "promoure l'acció de la justícia és el mandat constitucional i l'interès en la feina de les fiscalies davant dels fets que puguin ser constitutius de delicte". Fonts fiscals van explicar a Europa Press que aquesta recopilació "manual" de les dades de les diferents fiscalies era l'única manera de tenir una "visió global" de diagnosi de la situació, ja que les aplicacions informàtiques del ministeri públic no permeten tenir dades desagregades per identificar, per exemple, les característiques de l'autor dels abusos. L'any 2019, l'FGE va remetre un informe al Ministeri de Justícia on es va alertar d'una "deficient" resposta al problema dels abusos a l'Església catòlica a l'estat espanyol i va proposar investigar els casos del passat, tal com han fet països com Austràlia, Holanda o Àustria.

Des de l'executiu estatal han explicat que les actuacions de la Fiscalia "no esgoten" altres mesures que el govern espanyol estudia "per esclarir els fets i impedir que es tornin a repetir", incloses també iniciatives parlamentàries, en referència als casos d'agressions i abusos sexuals a menors d'edat en institucions religioses. Concretament, uns dies abans d'assumir l'FGE la investigació dels abusos en institucions religioses, Unidas Podemos, ERC i EH Bildu van registrar una iniciativa en el Congrés dels Diputats per crear una comissió parlamentària per investigar aquests casos en l'Església catòlica. Així mateix, el PNB va presentar una altra iniciativa perquè fos una comissió independent d'experts la que portés a terme l'informe. Per la seva banda, el PSOE ha presentat una iniciativa perquè sigui el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, qui lideri la investigació dels abusos a l'Església, de la mà d'una comissió independent formada per experts, representants de les associacions de víctimes i inclús membres de la mateixa Església