Colpidor. La Fiscalia Superior de Catalunya ha informat avui que actualment hi ha tretze casos de denúncies d’abusos sexuals per part de professors de comunitats religioses al nostre país, en fase d’investigació o per anar a judici, de les quals quatre han estat arxivades de forma provisional per prescripció del delicte.  Precisament, avui s’acabava el termini donat per la Fiscalia General de l’Estat (FGE)  perquè les fiscalies superiors de cada comunitat informessin dels casos oberts, a les fiscalies i als jutjats, per impulsar  les investigacions, arran de noves denúncies arreu. Es detallen casos  judicialitzats a Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Tarragona, Manresa i Terrassa. La Fiscalia hi afegeix que les fiscalies provincials de Girona i Lleida, i en les fiscalies d’àrea de Granollers, Sabadell i Vilanova i la Geltrú han informat  que no tenen cap causa oberta per delicte d’abusos o agressió sexual dins d'institucions religioses.

En concret,  en un informe el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, detalla  les causes i el seu estat processal. Dels tretze casos anunciats: un està en un jutjat de Barcelona; A L’Hospitalet de Llobregat hi ha quatre jutjats que investiguen abusos; A Tarragona hi ha quatre denúncies: en dos jutjats de Valls, una a Reus i una a Tarragona;  la Fiscalia d’àrea de Mataró-Arenys de Mar està personada en tres casos a jutjats de Mataró; També hi ha un cas en un jutjat de Manresa, i un altre en un de Terrassa.  El fiscal precisa que en el cas de Barcelona és per un delicte de possessió de pornografia infantil. Aquest cas es refereix al professor del col·legi Manyanet de Sant Andreu, que va ser descobert per un informàtic del centre. A més, de  les quatre causes de Tarragona, obertes l’any 2020, tres estan tancades de forma provisional. A un jutjat de Mataró, també s’ha tancat un cas per prescripció del delicte.

 

Mataró

Precisament, la setmana passada s’informava que el titular del jutjat d’instrucció 3 de Mataró té obertes unes diligències prèvies arran de la denúncia presentada per l’escriptor català Alejandro Palomas, després de fer públic l'assetjament  que va patir per part d'un professor i religiós de La Salle de Premià de Mar, el germà Jesús Linares.  Set alumnes més, en escoltar el colpidor relat de Palomas, també han denunciat haver patit vexacions per part del mateix professor en aquest centre escolar dirigit per una orde religiós al Maresme. El magistrat de Mataró ha donat trasllat de la denúncia a Fiscalia a efectes que informi respecte de la prescripció o no dels fets denunciats. Per la seva part, l'Institut dels Germans de les Escoles Cristianes (La Salle) va comunicar a la Fiscalia de Barcelona l'aparició de noves víctimes de l'exprofessor de La Salle de Premià de Mar, Jesús Linares, perquè investigui si hi ha hagut comissió de delictes i estableixi responsabilitats.

La Fiscalia General de l'Estat va ordenar als 17 fiscals superiors de tota Espanya que li fessin arribar els procediments penals en tramitació que facin referència a agressions i abusos sexuals a menors d'edat dins les congregacions, escoles i qualsevol altra institució religiosa.  Ara se sabrà l'abast a tot l'Estat, malgrat que la majoria de casos s'arxiven per prescripció. La nova llei de la Protecció de la Infància ha ampliat els terminis perquè aquests abusos no quedin impunes.