No han passat ni 24 hores des de que han transcendit les declaracions de Santi Vidal, i la Fiscalia ja ha obert la investigació, ha visionat els vídeos i ha transcrit algunes de les declaracions.

La Fiscalia Superior de Catalunya investiga diversos delictes relacionats amb les declaracions del ja exsenador d'ERC Santi Vidal. Entre aquests delictes hi hauria descobriment i revelació de secrets, segons consta en l'escrit d'obertura de diligències. Aquest delictes estan castigats, el primer, amb entre 1 i 4 anys de presó, i inhabilitació d'1 a 3 anys el segon, a més de multes previstes. 

Segons el Ministeri Públic, les paraules de Vidal "suggereixen l'existència de comportaments que, en cas de confirmar-se, podrien suposar la comissió de diversos fets delictius. Així, l'apoderament il·lícit de dades reservades de naturalesa fiscal o una altra índole per persones no autoritzades suposaria la comissió d'un delicte de descobriment i revelació de secrets dels articles 197 i / o 415 del Codi Penal".

Però hi podria haver un agreujant si es demostra que s'han utilitzat dades de jutges per fer "dossiers" per saber "l'afinitat ideològica del col·lectiu de jutges i Magistrats que exerceixen en el territori de Catalunya amb els postulats del independentisme". En aquest cas la Fiscalia diu que cal investigar també "davant la hipòtesi que, en cas d'existir aquests dossiers, en ells s'hagin emprat dades obtingudes sense la deguda autorització dels titulars, la qual cosa subsumiria la conducta en la modalitat agreujada del delicte de Revelació de Secrets previst i penat en l'art 197 paràgrafs 2 i 5 del Codi Penal".

"Tot això sense descartar l'eventual rellevància juridicopenal que poguessin tenir altres conductes, la comissió dels quals igualment s'afirma pel citat Santiago Vidal, relatives a la possible existència d'acords o enteses per funcionaris o autoritats de la Generalitat de Catalunya amb Estats estrangers", afegeix el fiscal en cap de Catalunya, Jesús María Romero de Tejada.

Les declaracions que es miren amb lupa

La Fiscalia ha actuat ràpid després de rebre l'ordre del Fiscal General de l'Estat. En unes hores ja s'havien revisat els vídeos de Santi Vidal i transcrit les declaracions que poden ser delicte.

Les principals són les que fan referència a la suposada obtenció de manera il·legal de les dades fiscals dels catalans: "La Generalitat té totes les vostres dades fiscals. Això és il·legal perquè està protegit per la llei de bases de dades del govern espanyol. Són unes dades reservades, en teoria els que portem aquest procés no hauríem de tenir accés a elles, però a vegades succeeixen coses, no us direm com, perquè no és exactament legal".

L'altra declaració de Vidal que està sota investigació és la que fa referència a la ideologia dels jutges: "El Govern català ha fet un treball de camp. Hem determinat dels 801 jutges espanyols a Catalunya, quins comparteixen els nostres somnis i ideals". "Sabem perfectament", ha reiterat, "quins es quedaran [quan es proclami la República] i quins se n'aniran; sabem amb quins jutges podem comptar".

Requeriment de tots els vídeos

Entre els primers tràmits que ha fet la Fiscalia hi ha demanar al periodista de El País que signa l'article on s'han fet públiques les declaracions de Santi Vidal en conferències, "tots els documents, qualsevol que sigui la seva format, que tingui en relació amb els fets objecte de les presents diligències, per a la seva posterior anàlisi i un cop efectuada aquesta s'acordarà" què fer.