Nou procés judicial contra la cantant Shakira per frau fiscal a l'Estat espanyol. El jutjat d'instrucció 2 d'Esplugues de Llobregat té obert un procediment per la querella presentada per la Fiscalia contra la cantant colombiana, a qui acusa de dos delictes contra la Hisenda Pública per l'IRPF i l'impost de patrimoni de l'exercici 2018, segons ha informat aquest dijous el gabinet de premsa del TSJC.

La Fiscalia de Barcelona ha confirmat la nova querella i que en donarà detalls "quan la querellada sigui notificada". Per ara, es desconeix la quantitat suposadament defraudada.

Shakira replica

Precisament, Shakira i el seu equip legal han emès un comunicat, aquest migdia, en el qual declaren que l'artista "no ha rebut cap notificació" sobre aquesta nova querella per l'exercici 2018, i es queixa que "un cop més" se n'hagi d'assabentar pels mitjans de comunicació, fet "evidencia la pressió mediàtica i reputacional a la qual es veu sotmesa".

A més, hi afegeix que Shakira, "tal com va notificar oficialment a la Hisenda espanyola" fa uns mesos que viu a Miami, i per tant és en el domicili d'aquest país on se li haurà de notificar tot des del jutjat català. "Ara està centrada en la seva vida artística a Miami i està tranquil·la i confiada en la resolució favorable dels seus assumptes fiscals", clou el comunicat.

Judici pendent

Aquesta nova causa es coneix quan Shakira està pendent de ser jutjada per un primer cas de frau fiscal. L’Audiència de Barcelona ha fixat per al pròxim novembre el judici a la cantant Shakira, acusada de defraudar 14,5 milions d'euros a Hisenda entre els anys 2012 i 2014, simulant no residir a Espanya i ocultant ingressos mitjançant un entramat amb seu en paradisos fiscals.

Inicialment, la Fiscalia demana 8 anys i dos mesos de presó per a la cantant colombiana, a més d'una multa de 23,7 milions d'euros de multa i 18 anys i un mes sense rebre incentius fiscals. Shakira sempre ha mantingut que no va cometre cap delicte, i fa mesos va descartar pactar amb la Fiscalia, que li rebaixava les penes si admetia el frau.

Dotze sessions 

En concret, la secció sisena de l’Audiència de Barcelona ha programat 12 sessions del judici a la cantant: els dies 20, 22, 23, 28, 29 i 30 de novembre i el 4, 5, 11, 12, 13 i 14 de desembre. Les dates es podrien reduir si la cantant colombiana arriba a un acord amb la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i la Generalitat, que són les tres parts personades com a acusació. O redueixen el nombre de testimonis, que arriba al centenar.

Shakira Isabel Mebarak Ripoll —que va anar a viure a Miami amb els seus fills, en separar-se de Gerard Piqué— ja ha pagat els 14,5 milions que l'Agència Tributària li exigia —més altres tres milions en interessos— per un suposat frau fiscal comès entre els anys 2012 i 2014, però, al final, no ha impedit que acabi al banc dels acusats.

Presència en el judici

El president del tribunal de l'Audiència de Barcelona, José Manuel del Amo, ha ofert la possibilitat que Shakira només assisteixi al judici per a la seva declaració i després s’absenti, tal com va fer amb l’exjugador del Barça Neymar Jr., jutjat i absolt com el club blaugrana i els expresidents Sandro Rosell Josep Maria Bartomeu.

El tractament que els acusats es puguin absentar dels judicis és legal, tot i que excepcional. S'ha criticat que s'ofereix a persones famoses i conegudes. La secció 10a de l'Audiència de Barcelona li ho va denegar als lladres confessos del Palau de la Música, Fèlix Millet, mort recentment, i Jordi Montull.