La Fiscalia no ha acudit aquest dimarts a la declaració dels cinc testimonis citats pel jutge de Barcelona que investiga la querella contra la Policia Nacional que va presentar Roger Español, l'home que va ser ferit en un ull pel tret d'una pilota de goma en les càrregues policials de l'1-O.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, el titular del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha pres declaració a cinc testimonis dels fets, proposats per l'acusació particular, per aclarir les circumstàncies en què Español va rebre l'impacte de la pilota de goma a l'ull.

A la compareixença no hi ha acudit el fiscal del jutjat, que no està obligat a presenciar les testificals -pot accedir a elles posteriorment, a través de la gravació de la declaració-, encara que si no hi assisteix no pot formular preguntes.

A més del magistrat, a les declaracions hi han assistit només les advocades Anaïs Franquesa i Laia Serra, que representen, respectivament, l'acusació particular exercida pel propi ferit i a l'Ajuntament de Barcelona, com a acusació popular en la causa.

Disparat a una distància no superior a 15 metres

Segons les mateixes fonts, un periodista del setmanari La Directa que ha declarat aquest dimarts com a testimoni ha assegurat que va veure un agent de la policia nacional carregar l'escopeta i disparar la pilota de goma en direcció a Roger Español, apuntant i amb una trajectòria directa.

El testimoni ha precisat que l'agent, que va fer servir l'escopeta de pilotes de goma mentre es retirava caminant d'esquena amb la resta d'antiavalots de la Policia Nacional que s'havia desplegat, va disparar a una distància no superior a 15 metres respecte al lloc on era el querellant.

Els protocols policials sobre l'ús de pilotes de goma, que a Catalunya estan prohibides des de maig del 2015 per als Mossos d'Esquadra, estableix que el tret s'ha de fer apuntant a terra, de manera que la pilota surti rebotada i, per tant, amb menor potència en cas d'impactar contra una persona.

A més del periodista, han declarat avui com a testimonis una veïna, dos fotògrafs i un membre de l'equip legal "Som Defensors", xarxa d'observadors integrada per uns 200 voluntaris encarregats de vetllar pels drets civils i polítics l'1-O.

Va ser disparat quan estava retrocedint

Els testimonis han afegit, segons les mateixes fonts, que quan Roger Español va quedar ferit la Policia Nacional s'estava retirant, retrocedint, però d'una forma ordenada, sense que la situació pogués titllar-se de caòtica ni de perill.

També dos dels testimonis han assegurat que, després que Español rebés l'impacte a l'ull, van sentir dos trets més i van veure una persona que resultava ferida a la cama per una altra pilota de goma.

Español va presentar una querella per un delicte de lesions contra l'agent de la Policia Nacional que suposadament li va disparar i contra dos comandaments del cos que van presenciar els fets.