La Fiscalia ha demanat a les 70 diòcesis de l'Estat espanyol que li comuniquin totes les dades que tinguin sobre casos de pederàstia en el si de l'Església catòlica. Segons informa El País, el ministeri públic ha precisat que vol "informació sobre les denúncies o testimonis recollits (...) al si de congregacions, col·legis o qualsevol altra institució religiosa", ja que li "seria de màxim interès i utilitat" per "l'eliminació d'aquest fenomen lamentable". Tanmateix, la resposta de l'Església ha estat demanar a les parròquies que limitin la informació que donin a la Fiscalia, entregant només dades dels casos en què les víctimes encara són menors. 

"El problema no són els casos que han sortit a la llum, sinó els que no es coneixen", han afirmat des de la Fiscalia. El ministeri públic ha demanat tota aquesta informació per poder "dimensionar el problema" i veure quines mesures poden prendre davant dels casos que ja han prescrit.

Fins al moment, la Conferència Episcopal ha lliurat dos informes sobre centenars de casos de pederàstia dins de l'Església, però aquests casos són només el que El País ja va destapar en la seva investigació. És a dir, l'Església no estava aportant informació nova. En aquell moment la Fiscalia va demanar a la Conferència que li envies més informació de la ja publicada, però van al·legar que tenien la capacitat per recollir aquesta informació. Així doncs, el ministeri públic va optar per contactar amb cada una de les 70 diòcesis.

Sense obrir el passat

Quan la Fiscalia ha optat per contactar amb totes les diòcesis de l'Estat, la Conferència Episcopal ha tornat a posar impediments. Segons El País, s'hauria enviat una circular interna a tots els membres on es detallava com s'havia de col·laborar amb la justícia. En aquest circular, s'aconsellaria cooperar de forma restrictiva. És a dir, remetre només a les fiscalies provincials els casos de víctimes que continuen sent menors d'edat (és a dir, el que ja els obligava la llei des de l'any 2015) i a la Fiscalia General les referències de dates d'aquestes comunicacions. Pel que fa als casos passats, s'ha demanat que es comuniquin dades dels que ja s'han donat a conèixer, que no són tots, sinó els que han sortit a la llum. 

Aquesta restricció no ha estat ben rebuda per alguns membres de l'Església. "El que és greu no és que ens diguin el que hem de dir, sinó la negativa a transmetre informació que hem rebut sobre víctimes que ara són més grans, encara que van patir els abusos sent menors. És una vergonya, no ha canviat res", ha afirmat un membre de l'Església que es manté en l'anonimat, qui ha afegit: "També és indignant que vulguin controlar el que fa cada diòcesi, quan fa tan sols un parell d'anys justificaven que no tenien poder sobre elles