Emílio Sánchez Ulled, un dels fiscals anti corrupció de Catalunya, intervindrà avui per primer cop en el judici del cas Palau. 

El Fiscal de llarga trajectòria i professionalitat destacada pels seus col·legues, també pels advocats defensors que l'han hagut de patir, fa 9 anys està darrera la investigació de l'expoli del Palau. Per la seva carrera professional, precisament, la Fiscal General de l'Estat, li va encarregar l'acusació del Ministeri Públic en el judici pel 9N contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

Va ser el fiscal que, estant de guàrdia el 9 de novembre del 2014, va desestimar retirar la urnes i prendre mesures cautelars quan van arribar les primeres denuncies contra la consulta el mateix dia que es feia la jornada participativa al·legant la manca de proporcionalitat en l'acció judicial davant una jornada que estava transcorrent amb total normalitat.

Emílio Sánchez Ulled, era el portaveu de la Fiscalia catalana, quan va esclatar el cas del Palau de la Música. I va ser un dels fiscals que va investigar la desviació de fons públics a partir d'uns anònims que Hisenda, fins aquell moment, no n'havia fet cas. Va donar credibilitat a la denúncia i va destapar el que ha acabat sent el primer i més gran cas de corrupció a Catalunya, que en el seu moment va tocar una institució com el Palau de la Música, va sacsejar l'opinió pública i la burgesia catalana que fins aquell moment veien en Fèlix Millet un referent cultural i social del país.

Avui el fiscal anti corrupció intervindrà per primer cop en el judici en l'apartat de qüestions prèvies, després que ahir ho fessin els advocats de la defensa i els dels responsables civils.

Emílio Sánchez Ulled és qui té també la clau alhora d'acceptar el pacte amb Jordi Montull per rebaixar la pena de presó de la seva filla. Gemma Montull s'enfronta a 27 anys de presó, segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia.

El pacte, pendent del Fiscal

Fonts del Ministeri Públic afirmaven a ElNacional que l'acord no està tancat i que "és una possibilitat, com en tots els judicis". Tot i això, si arribés a bon port l'acord, el fiscal podria rebaixar fins a 3 anys de presó -dos d'ells substituïbles per multa- la seva petició de condemna de Gemma Montull mitjançant l'aplicació de circumstàncies atenuants, previsiblement una d'elles la de confessió. L'objectiu de la defensa dels Montull seria implicar en aquest possible pacte, que no encara no està tancat, la resta d'acusacions particulars i populars, per assegurar-se així que el tribunal no pugui imposar a l'exdirectora financera una pena superior a l'acordada.

A canvi, inculpar CDC. L'antiga Convergència ja està imputada per un pressumpte desviament de 6'6 milions d'euros i d'utilitzar la Fundació del Palau per a l'adjudicació a dit d'obra pública durant els anys que va governar a Catalunya Jordi Pujol. L'advocat de l'ex president, per cert, Cristobal Martell, és una de les defenses. Representa els interessos de l'empresa Ferrovial acusada de pagar comissions per aconseguir les adjudicacions d'obres, com per exemple, la mateixa Ciutat de la Justícia on durant 4 mesos es farà el judici del Palau de la Música.

I en mig de la negociació i només començar el judici, la pressió de Jordi Montull en una sola frase al sortir de la sala de vistes: "La setmana que ve serà més divertit". La setmana que ve li toca declarar a ell, Fèlix Millet i Gemma Montull i podria ampliar la confessió que fa fer fa 9 anys davant el jutge i acabar implicant més actors.

Sánchez Ulled, va ser un dels Fiscals catalans que va comparèixer juntament amb la Fiscal Superior de Catalunya Teresa Compte, en una de les poques rodes de premsa que ha fet el Ministeri Públic, per demanar celeritat en la investigació del cas del Palau quan el jutge ni imputava Fèlix Millet i Jordi Montull, que ja havien confessat, ni els citava a declarar.

La segona sessió del judici comença a les 9'30h a la Ciutat de la Justícia. Està previst que s'acabi a les 15h, i que hi hagi una pausa a mig matí. De moment, i a l'espera que declarin els acusats, l'espectació està més a fora que dins la sala de vistes amb l'arribada i sortida de Millet i Montull i el que puguin dir als periodistes que es creuen amb ells als passadissos.