El fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, s'inclina per demanar presó preventiva eludible amb fiança per a l'exduc de Palma, Iñaki Urdangarin, i el que va ser el seu soci, Diego Torres, condemnats a sis i vuit anys de presó respectivament, encara que esperarà a escoltar les al·legacions de les parts.

Així ho ha suggerit el mateix en una entrevista en Antena 3, en la qual ha precisat que espera que l'Audiència de Palma fixi aquest dilluns o dimarts la data de la vista en la qual es decidiran les possibles mesures cautelars per als condemnats.

A més, en una altra entrevista en Onda Cero, ha dit que "en principi" informarà a favor de recórrer la sentència en alguns aspectes, com els relatius als fets de València de la trama i als costos dels esdeveniments. Això implicaria demanar també penes més altes per als principals condemnats.

Pel que fa a les mesures cautelars per a Urdangarin i Torres, Horrach ha explicat que el criteri general de la Fiscalia Anticorrupció és demanar presó preventiva per als condemnats a més de cinc anys de presó, però que vol escoltar les parts i conèixer les seves circumstàncies personals per demanar "les més equànimes".

"No descarto la possibilitat d'una presó preventiva amb fiança, amb la qual cosa el mer dipòsit de la fiança exclouria la presó", ha precisat el fiscal. La petició serà previsiblement la mateixa per a ambdós condemnats.

Horrach ha deixat clar que decidirà sobre les mesures cautelars de forma autònoma, i ha insistit que així ha estat al llarg de tot el procediment i que mai ha rebut ni un suggeriment de la Fiscalia General de l'Estat. "No, no i no. Eduardo Torres-Dulce, (l'anterior) fiscal general de l'Estat, expressament em va dir 'no sóc aquí per tapar a ningú ni per ocultar res", ha detallat.

Defensa la seva independència

És més, Horrach ha assegurat que sempre ha tingut "mans lliures". "Després de 25 anys en la professió, tindré més o menys capacitat però tinc el criteri jurídic suficient i la independència necessària per prendre les meves pròpies decisions, que són de la meva única i exclusiva responsabilitat", ha reblat el fiscal.

De fet, el fiscal ha explicat que van anar a les "al·lusions vetllades" a la seva falta d'imparcialitat incloses en "algunes actuacions" del jutge instructor del cas, José Castro, el que va motivar la "ruptura" entre els dos, i no la qüestió de si es imputava o no delictes a la Infanta Cristina --el jutge Castro si els apreciava i el fiscal Horrach no--.

El fiscal segueix sense compartir la tesi de Castro que absoldre la Infanta suposi considerar-la "dona objecte" i, en tot cas, ha avisat que el Dret Penal "no està per fer valoracions morals o ètiques sinó per valorar els fets". El fiscal ha insistit que en cap cas similar s'ha assegut a la banqueta a un soci no administrador, i ha posat com a exemple el cas Palau.

Manos Limpias només volia "autobombo"

D'altra banda, en les dues entrevistes ha carregat durament contra l'acusació particular, que va exercir Manos Limpias i que, al seu parer, va haver de ser apartada del procés quan va retirar l'acusació contra Miguel Tejeiro. Al seu parer, Manos Limpias es va presentar al cas "per donar-se publicitat i autobombo", amb el "disbarat" de donar entrevistes a la televisió després de cada jornada del procés.

Tot i que el tribunal només pot condemnar a aquesta organització a pagar les costes --com així ha estat--, Horrach ha opinat que ara els acusats per Manos Limpias que han resultat absolts --la Infanta Cristina-- poden iniciar accions legals contra l'associació .

També creu que es pot recórrer en cassació el fet que es permetés l'acusació popular, perquè el Tribunal Suprem prengui una decisió definitiva sobre aquesta figura i no hi hagi desigualtat entre comunitats autònomes. En tot cas, creu necessària una reforma que acabi amb aquesta figura perquè "distorsiona el procés", per exemple en el cas que la fiscalia arribi amb alguna de les parts a un acord que permeti seguir investigant.

En el cas concret de Nóos, Horrach ha reconegut que hi va haver converses amb els advocats d'Urdangarin i de Torres, perquè ho van demanar ells, però que no van fructificar perquè el primer que demana la Fiscalia és una reparació total dels danys i això no es va produir . És més, ha precisat que no van arribar a parlar de penes concretes per als acusats.

Respecte a la seva pròpia actuació en el cas, ha afirmat que li han "fet efecte" les acusacions de "corrupte" o "defensor de la Infanta" tot i que "el temps ho relativitza tot". Segons ha dit, esperava que les "crítiques mediàtiques" cessaren una vegada que el tribunal li ha donat la raó sobre ella i ha condemnat a Manos Limpias, però veu que "quan un prejudici s'instal·la a l'opinió pública és gairebé impossible eradicar-lo" i segueixen les teories conspiratòries, de manera que se sent alguna cosa "defraudat".