Sense treva. El propietari de la Llibreria Europa, Pedro Varela Geiss, tres cops condemnat per difondre idees que justifiquen el genocidi, serà novament jutjat per tornar a difondre-les, a través de la venda de llibres. El fiscal del servei de Delictes d’Odi i discriminació, Miguel Àngel Aguilar —implacable en aturar l’expansió del  que va ser president de CEDADE— sol·licita ara, que sigui condemnat a dotze anys de presó per dos delictes contra els drets fonamentals i per ser el líder d’un grup criminal, dedicat a la venda de llibres que fomenten el racisme, l’homofòbia i justifiquen l’Holocaust nazi i idees supremacistes. En l’escrit d’acusació, indica que Varela tot i ser condemnat per difondre aquestes idees que fomenten l’odi a qui és diferent, en complir la darrera condemna el 2010, ho va continuar fent a través de l’Associació Cultural EO. A més de Varela, el fiscal demana vuit anys de presó per a cinc treballadors de l’entitat, que la considera hereva de la llibreria, oberta el 1991 al carrer Sèneca de Barcelona. La data del judici està pendent.

En l’escrit d’acusació, el fiscal considera que Varela i els altres cinc acusats formaven part “d’un entramat organitzatiu criminal perfectament estructurat denominat Associación Cultural EO”, inscrita en el registre d’entitats  de la Generalitat, "sota l’aparença" que es dedicava a la investigació històrica així com a divulgar aspectes culturals d’Espanya i Hispanoamèrica,  quan en realitat —afegeix el fiscal— “es dedica de forma ininterrompuda des del 2006 al 2016” a difondre llibres que fomenten l’odi. El fiscal hi detalla que a través de la seva editorial Edicions O  es dedicava a la venda de llibres a la Llibreria Europa i també de forma virtual a internet, a més de donar conferències. “La seva línia de pensament és basada en la cultura de l’odi supremacista i animadversió i segregació racial contra el que consideren races inferiors, i afirmant que la integració racial és el genocidi per la raça blanca.

Llibres

El fiscal, en l’escrit d’acusació de més de 300 planes, reprodueix fragments dels llibres venuts per Varela i que fomenten el supremacisme. Per exemple, Ecunemismo a tres bandas; El hombre Nuevo; Desmontando al immigracionismo, o Inch’allah? La islamización de Europa. El fiscal recorda que  Varela amb la venda de llibres ha volgut difondre i promoure una visió intel·lectual del nacional socialisme, a través de CEDADE (Círculo Español de Amigos de Europa), creada el 1967 a Barcelona i del qual va ser president del 1978 el 1993. El fiscal  exposa que CEDADE és considerada l’embrió del nacional socialisme  i un referent per a les organitzacions neonazis a l’Estat espanyol, en difondre propaganda neonazi, com també des de la Llibreria Europa.

Per aquesta difusió, el fiscal demana  per a Varela: quatre anys per un delicte contra els drets fonaments amb l’agreujant d'edició i difusió, quatre anys més per un altre delicte contra els drets fonamentals, amb  el mateix agreujant, i  quatre anys acusat de ser el líder d’un grup criminal. En els dos primers delictes li demana, a més 5.400 euros  de multa. A més a més, demana la clausura “definitiva” de la Llibreria Europa, així com de l’Associació Cultural EO, i “prohibició definitiva de realitzar en un futur les activitats d’edició, distribució i venda de llibres i publicacions de forma física i virtual”.

Condemnes

Varela ha col·leccionat condemnes i també algun triomf. El març del 2018, el jutjat penal  15 de Barcelona va ordenar el seu ingrés a presó per complir una pena de tres mesos per un delicte contra la propietat intel·lectual després de ser condemnat per l'edició, distribució i venda del llibre Mein Kampf d'Adolf Hitler sense l'autorització dels propietaris dels drets d'autor, que és l'estat alemany. El jutge va fer seus els arguments del ministeri públic, que es va oposar a la suspensió de la pena i recordava que Varela ja ha estat condemnat diverses vegades des del 1998 per difusió d'idees que justifiquen el genocidi i per promoure, afavorir, incitar a l'odi, la violència, l'hostilitat o la discriminació. El fiscal Miguel Ángel Aguilar assegurava llavors que les condemnes anteriors no han comportat la "reinserció social" de Varela.

Abans, Varela va ser condemnat per un discurs a Àustria, el 1992. A l’Estat espanyol, el 1998 s’inicia el primer procés judicial contra el propietari de la Llibreria Europa per apologia del genocidi amb una primera condemna de cinc anys de presó, per part d’un jutjat penal. En el recurs, l’Audiència de Barcelona va preguntar al Tribunal Constitucional (TC) si el delicte col·lidia amb la llibertat d’expressió. El TC  va dir que sí, i se li va rebaixar la condemna a set mesos de presó per justificar el genocidi. Per aquest cas l’any 2013, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar l’Estat espanyol a pagar Varela 13.000 euros perquè va ser condemnat per justificar l’Holocaust sense ser acusat en primera instància per aquest delicte. Va rebre una segona condemna per difusió d’idees genocides i la tercera per vendre el Mein kampf. L’any 2012 va complir la condemna i, actualment es pot veure Varela a les xarxes socials donant missatges.