Probablement, un dels episodis més surrealistes que s’ha viscut aquest any a la política espanyola és l’enfrontament que van protagonitzar Federico Jiménez Losantos i Santiago Abascal. El comunicador ultra va fer-li una pregunta ben senzilla: si s’havia vacunat. Un interrogant que el dirigent polític no va saber o no va voler respondre. Un interrogant, probablement innocent, que va acabar destapant una guerra entre “Pfizerico”, com van batejar a Losantos els seguidors de Vox, i “bebelejías”, com els titllava el locutor. Aquest no és un fet aïllat. Altres representants de la formació ultra també han jugat amb l’ambigüitat. És el cas del diputat al Congrés Víctor Sánchez del Real, que va negar-se a revelar aquesta “dada privada” després de passar nou dies amb febre i tos. Perquè arreu del món, l’extrema dreta ha trobat el pretext perfecte en la pandèmia i les teories de la conspiració. Espanya no n’és una excepció, amb un partit que primer parlava del “virus xinès” (o “virus comunista”) i que ara denuncia la “dictadura sanitària” per les restriccions a la covid.

Està passant a les institucions on Vox ha pogut entrar i està passant també als carrers i a les xarxes socials, a Twitter, Facebook o Telegram (el seu canal preferit). La pandèmia és el caldo de cultiu perfecte per a la dreta nacionalista radical, però també per als partits i moviments d’ultradreta violents que busquen sortir de la marginalitat i fer-se un lloc. Per això neonazis, feixistes i falangistes s’estan infiltrant en el moviment antivacunes i contra les restriccions per la covid.

Es va poder veure ara fa una setmana en una manifestació negacionista a la ciutat de València, convocada per la plataforma Unión Activa Valencia, contra el passaport COVID implantat per la Generalitat Valenciana i contra la vacunació infantil. Allà van aparèixer banderes espanyoles –sense escut, com fan servir molts franquistes– i amb la creu de Borgonya, també emprada sovint per la ultradreta. Entre aquests probablement hi hauria membres d’España 2000, que durant dies havien cridat a participar de la concentració.

Aquest partit d’origen valencià, que governa un petit poble als afores de Madrid (gràcies als vots del PP, que podria haver donat els vots al PSOE), està presidit per l’empresari de la seguretat José Luis Roberto, autodeclarat feixista que va ser detingut durant la Transició per col·locar bombes en trobades independentistes al País Valencià i avui es troba imputat per delicte d’odi per un acte islamòfob de la seva formació. Els seus militants i simpatitzants també han protagonitzat escenes de violència. Sense anar gaire lluny en el temps, el passat 1 de maig, Dia del Treballador, van ser detinguts a València dos històrics ultres per una agressió a un jove al crit de Sieg Heil. Va ser després d’una manifestació convocada per España 2000 i un dels detinguts era Jorge Plaza Vallés, membre del servei d’ordre del partit. Com en tants altres casos, finalment la jutgessa no hi va veure delicte d’odi.

I ara ha vist una oportunitat en la pandèmia. La retòrica que fa servir España 2000 es mou en els mateixos termes que la resta de moviments conspiranoics i antisistema: “Estan nerviosos perquè veuen que cada cop hi ha més gent que està despertant contra la dictadura del Nou Ordre Mundial i intenten criminalitzar aquest noble moviment. Sempre estarem al costat de la veritat i la llibertat, li pesi a qui li pesi”, escrivien a Twitter fa pocs dies. I així desenes de publicacions, interlecades amb contingut contra els immigrants i contra l'independentisme.

La manifestació de diumenge passat va acabar aplegant uns centenars de persones. Els organitzadors van acollir els feixistes de bon grat. No debades, a la seva pàgina de Facebook, la plataforma Unión Activa Valencia també penja vídeos de Pedro Varela contra la “plandèmia”. Varela, conegut hitlerià, era el propietari de la llibreria neonazi Europa de Barcelona, ara ja tancada per incitació a l’odi i la discriminació racial, on s’hi podia trobar el Mein Kampf i tota mena de bibliografia per l’estil. Varela acumula dues condemnes: una de cinc anys de presó per apologia de l’Holocaust i una de dos anys i nou mesos per “difusió d’ideals genocides”.

No és l'únic intent de fer-se un lloc. És també el cas de Democracia Nacional, partit extraparlamentari conegut per les seves campanyes xenòfobes i que ha participat d’accions violentes com l’assalt a la Llibreria Blanquerna de l’any 2013. El seu líder Pedro Chaparroque ha aconseguit ajornar novament l’ingrés a la presó– és precisament un dels condemnats per Blanquerna i també per haver amenaçat el fotoperiodista Jordi Borràs.

Apel·lant al denominador comú “dictadura sanitària”, en les últimes setmanes, la formació neofeixista ha posat en marxa una campanya a les xarxes i als carrers, empaperant-los, per a rebutjar el “passaport sanitari dictatorial”, l’obligatorietat de la mascareta i la “vacunació experimental obligatòria”. Chaparro ha arribat a denunciar que “Espanya és un experiment del globalisme”. El president de les joventuts de DN, Pablo Lucini, també va desplaçar-se fins al Congrés l’endemà de l’aprovació del restabliment de la mascareta en exteriors, una concentració convocada per l’influencer Alvise Pérez. “Què fem que no entrem allà?”, preguntava Lucini assenyalant el parlament espanyol i apel·lant a defensar la seva llibertat. “A les armes!”, li va respondre un dels congregats. El canal de Telegram del partit, des d’on bombardegen diàriament amb publicacions contra la vacunació –que qualifiquen d’”experiment gènic”– i convoquen a manifestacions negacionistes, compta amb més de 3.800 subscriptors.

Els mateixos passos ha seguit Alianza Nacional, partit neonazi fundat l’any 2005, defensor de les teories del supremacisme blanc i del ius sanguinis (dret de sang) i negacionista de l’Holocaust. El seu líder, Pedro Pablo Peña, és un altre dels condemnats per Blanquerna i ha arribat a defensar l’ús de la violència directa contra l’independentisme. De fet, Peña té una condemna per tinença d’explosius. Entre els seus membres també hi ha Pedro Cuevas, l’assassí del jove independentista valencià Guillem Agulló. Després de passar només vuit anys a la presó (d’una condemna de disset anys), Cuevas va anar a les llistes d’AN al municipi valencià de Xiva. Manuel Canduela, un altre dels presumptes implicats en l’homicidi del militant de Maulets, va presidir la formació durant uns quants anys. El 2013 la Fiscalia del Tribunal Suprem va obrir diligències per decidir sobre la seva eventual il·legalització però va quedar en res.

Sense il·legalització, el partit neonazi continua ben actiu, reanimat per la pandèmia. A través de les xarxes socials també es dedica a bombardejar contingut contra la vacunació i les restriccions per la covid. “Tenen plena consciència que la vacunació no immunitza, que un vacunat amb pauta completa pot contagiar. Però no suporten que hi hagi més de quatre milions d’espanyols que no se sotmeten a la seva tirania sanitària”, escrivia Pedro Pablo Peña el passat 23 de novembre. “Les democràcies han mort. L’Estat de dret ha estat destruït. Les llibertats estan sent reinterpretades, és a dir, buidades de contingut. Els autors d’aquesta monstruositat no són ni els nazis ni els comunistes, sinó els liberals i els socialdemòcrates, aquells que presumien de ser els defensors de la democràcia”, denunciava el líder d’Alianza Nacional.

No hi ha faltat ningú en aquesta cita de la ultradreta. Tampoc La Falange, una de les dues escissions del partit fundat per José Antonio Primo de Rivera, que no necessita carta de presentació després de quaranta anys de dictadura franquista. Actualment està presidida per Manuel Andrino, també condemnat per Blanquerna, que hi va tornar la Diada del 2020 i va assegurar que calia “vessar sang dels enemics” rojos i separatistes com van fer l’any 36. El 2005 també va ser condemnat per estafar una dona gran per quedar-se amb la seva casa i fa anys va ser detingut per un suposat intent d’homicidi d’un agent de policia.

"Per què es continua administrant un fàrmac els fabricants del qual reconeixen que no és efectiu i no se suspèn tota vacunació immediatament?", es preguntava el passat 1 de desembre el compte de Twitter de La Falange. Els missatges són reiterats, on un dels partits hereus de la dictadura denuncia que "és control social, és simple control de les nostres vides a través de mesures il·legals". També hi ha el cas de la diputada falangista (de l'altra escissió, Falange Española y de las JONS) al Parlament d'Andalusia, Luz Belinda Rodríguez, escindida de les files de Vox, que fa apologia del negacionisme i es vanta de no haver-se vacunat.

Hi són els sospitosos habituals i també algun actor nou. Hi ha grups que directament han nascut durant la pandèmia, i que l’han aprofitat per a difondre les seves posicions ultradretanes. Ho va fer Hogar Social Madrid durant l’anterior crisi i ho ha fet ara Bastión Frontal amb el coronavirus, agafant-ne el relleu. Nascuda al barri obrer madrileny de San Blas, és una organització juvenil "nacionalista" (feixista) ja fitxada per la Policia i la Fiscalia de delictes d’odi pels seus discursos i per la seva violència. Al seu capdavant hi ha la jove falangista i neonazi Isabel Peralta, ja coneguda pel seu discurs contra els jueus o per la seva entrevista al prime time de La Sexta. Defensors de l’"acció directa", les principals manifestacions les han convocat contra els menors migrants no acompanyats, davant dels mateixos centres que els acullen. Avui Peralta es troba d’intercanvi a Alemanya amb una beca de deu mesos del partit neonazi Der III Weg (La tercera via), per aprendre tècniques de propaganda. Alguna cosa ha après.

A banda dels nens migrants, també han trobat una finestra d’oportunitat en la pandèmia. Amb prou feines són un centenar de membres, però n’arriben a milers més. Els seus principals comptes a Facebook, Twitter i Instagram, que acumulaven diversos milers de seguidors, han estat clausurats. Però els queden altres vies, com el seu canal de Telegram, amb menys censura, on ja superen els 3.700 seguidors i difonen contingut que, gràcies a les comparticions, ha arribat fins a les 14.000 persones. El contingut més visualitzat (14.400), de fet, té com a protagonistes Isabel Peralta i el coronavirus. És un vídeo de finals de novembre, degudament editat i subtitulat en anglès, on la jove neonazi feia una crida a la desobediència: "Potser pensaven que no trobarien cap mena d’oposició. Però s’han equivocat. Això no acabarà mentre continuem amb por. Per cada restricció que respectem posaran cent més. Per cada llei absurda que obeïm en silenci perdrem un altre dret fonamental. No ho acceptis, no ho normalitzis, perquè no estàs sol". En aquest context, Bastión Frontal feia una crida a "rebutjar el confinament, la distància social, el morrió (mascareta) i les substàncies experimentals (vacunes)".

 

 

La pandèmia ha estat la finestra d’oportunitat. Però, en el mateix canal de Telegram de Bastión Frontal, hi ha això i també el mateix contingut ultradretà de sempre. Des de convocatòries de manifestacions contra la “invasió migratòria” fins a apologies de la figura de José Antonio Primo de Rivera, fundador de Falange encara enterrat al Valle de los Caidos, passant per la difusió d’accions contra el “pancatalanisme” i els “separatistes” al País Valencià. Tot ben amanit amb contingut contra la “dictadura sanitària”, que entra millor.