El formatge Ermesenda del Mas d'Eroles ha estat el guanyador del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu que es celebra cada any a la Fira de Sant Ermengol de La Seu d'Urgell. Entre els altres guardonats hi ha el Paús de Tòrrec (La Noguera), com a formatge de cabra, l'Aramburu Elkartek, com a millor Tupí, o el Blau de Jutglar de Reixagó (Osona) que s'ha endut el premi al millor formatge blau. 

fira formatges Seu d'Urgell 2

fira formatges Seu d'Urgell 3

Aquesta era la 23a edició de la Fira que ha aplegat un total de 48 formatgeries a la sala polivalent de la capital urgellenca: 27 formatgeries del Pirineu català; 9 del Pirineu basc; 5 del Pirineu aragonès; i 6 del Pirineu francès. Com a formatge convidat d'aquesta edició hi ha la formatgeria Finca de Uga, de l'illa de Lanzarote.

Al concurs s'hi han presentat més de 150 formatges de producció pròpia que han competit en 12 categories: formatges no madurats, matons i recuits i formatges frescos; formatges madurats de cabra, quallada àcida i quallada enzimàtica; de vaca, quallada àcida i quallada enzimàtica; de vaca, pasta tova; d'ovella, quallada enzimàtica i de pasta tova; tupí o gaztazarra; formatges blaus; formatges amb condiments; i iogurts i llets fermentades.

jurat formatges La Seeu

jurat formatges La Seeu 2

Entre els membres del jurat hi havia el filòsof Xavier Antich i les periodistes Empar Moliner i Helena García Melero. 

A més a més, divendres es va presentar el llibre Formatges del Pirineu. Els 50 millors de Natàlia Nicolau i Laia Pont, una selecció dels 50 millors formatges del Pirineu amb una descripció detallada de les característiques de cada un d'ells.