Les dades de sismicitat, geoquímica i deformació apunten que el final de l'erupció del volcà de Cumbre Vieja a La Palma no és a prop. El volcà encara es troba en fase "madura", de manera que cal preparar-se "per bastants dies", tal com han afirmat aquest dimarts els responsables del Pla d'Emergència Volcànica de les Canàries (Pevolca).

El vent el complica

Després de la reunió diària del comitè científic que avalua el procés eruptiu iniciat el passat 19 de setembre, la directora a les Canàries de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), María José Blanco, ha indicat que la predicció meteorològica apunta que demà a la tarda els vents giraran la columna de cendra i gasos del plomall cap al vessant nord-est de l'illa, el que podria afectar l'operativitat de l'aeroport de La Palma.

A més, ha afegit Blanco, els científics han detectat l'obertura d'una zona de fissures a uns cent metres al nord-est del con principal del volcà amb emissió de gasos i el terra a alta temperatura que, en principi, no té caràcter eruptiu.

Com evolucionarà?

Els experts del Pevolca, amb Miguel Ángel Morcuende com a director tècnic, creuen que el més probable a curt termini és que la lava, bastant fluida, es continuï evacuant cap al mar per sobre del camí ja marcat per la colada primigènia, si bé es manté la vigilància permanent davant de la possibilitat que s'eixampli o hi hagi nous avenços, que ara per ara no s'han detectat.

Els últims mesuraments apunten que les hectàrees afectades per la lava són 420, un augment de 6,74 respecte a la vigília, en un perímetre de 36,24 quilòmetres i una amplada màxima de 1.250 metres.

El delta de lava que s'ha endinsat al mar ocupa ara per ara una superfície de més de 36 hectàrees i ha avançat 540 metres des de la línia de la costa.

Destrucció

La lava ha afectat 1.154 edificacions i construccions de tota mena, d'elles 1.046 destruïdes i 108 de fetes malbé, segons els satèl·lits del sistema europeu d'observació Copernicus.

Amb les dades del cadastre, el Pevolca té constatades 726 edificacions destruïdes fins a dilluns a les 17.00 hores, de les quals 605 són d'ús residencial, 58 d'ús agrícola, 30 d'ús industrial, 18 de lleure i hostaleria, 7 d'ús públic i unes altres 8 d'altres usos.

Núvol de cendra

La qualitat de l'aire a l'illa ha millorat respecte a dies anteriors gràcies a l'entrada de vents alisis, però les previsions per a dimecres apunten que el núvol de cendres podria estendre's al nord i al nord-est, la qual cosa pot afectar l'operativitat de l'aeroport a partir de la segona meitat de la tarda.

El plomall marí de vapor d'aigua i àcid clorhídric que es produeix pel contacte de la lava amb el mar es manté en una zona reduïda propera al delta.

Les emissions diàries de diòxid de sofre eren dilluns en 1.200 tones, amb un acumulat de 250.000 tones des que va començar l'erupció, i el volum de magma expulsat podria situar-se en els 45 milions de metres cúbics.

A l'hotel de Fuencaliente hi ha allotjades 209 persones dels aproximadament 6.000 evacuats, i en l'operatiu d'emergència treballen 553 persones, va explicar Morcuende, que ha insistit que La Palma és una illa segura per a tots els visitants i que només el 8 per cent de la seva superfície està afectada pel volcà.

 

Foto principal: el volcà de La Palma en erupció / Efe