Tornar a la normalitat. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) restablirà demà dijous la circulació de trens després de l'accident de Sant Boi de Llobregat, que va deixar un mort i nou ferits greus. El restabliment es farà des de l'inici del servei entre les estacions de Sant Boi i Molí Nou, de manera que els trens funcionaran en tot el recorregut de la línia Llobregat-Anoia. Així ho ha informat el Govern aquest dimecres mitjançant una nota de premsa, però és veritat que al migdia s'ha mostrat més prudent.

El vicepresident i conseller de Territori, Jordi Puigneró, ha previst que el servei ferroviari es pugui restablir entre dijous i divendres per la dificultat dels treballs. "S'està treballant intensament", ha dit Puigneró, a més de comprometre's a explicar amb "transparència" els motius de l'accident quan hi hagi informes pericials. Fins llavors, ha assenyalat que des del Govern "no faran cap especulació". Recordem que la circulació entre Sant Boi i Molí Nou està interrompuda des de dilluns per un xoc de trens que va comportar la mort d'un maquinista i s'ofereix servei de bus per enllaçar. El descarrilament es va produir en el segon vagó del tren de mercaderies, que transportava potassa, i no tercer com s'havia dit inicialment. A més, fonts d'FGC han explicat que el 25 de març es va executar una actuació en el mateix punt de l'accident per resoldre una incidència que havia traslladat un treballador el dia anterior, i que aquesta incidència es va resoldre.

S'allarguen els treballs per restablir el servei

Els operaris d'FGC continuen treballant a contrarellotge per restablir el servei de la línia Llobregat-Anoia al tram entre Sant Boi i Molí Nou. Després que una grua de grans dimensions hagi retirat durant tot el matí parts de vagó del tren de mercaderies accidentat, als volts del migdia les tasques se centraven a reparar la via on es va produir el descarrilament. El tren de passatgers, per la seva banda, continua aturat a pocs metres de l'estació. Tot i que es va anunciar que el servei es restabliria al llarg d'aquest matí de dimecres, fonts d'FGC han recordat que els treballs són complexos i han evitat nous terminis per normalitzar el servei.

La nota de premsa del Govern assenyala que "la complexitat dels treballs per a retirar el tren de viatgers i la tremuja afectada han allargat els temps previstos per a l'avançament de les feines de restabliment". "En aquest sentit, per poder finalitzar l’actuació, cal tallar durant un temps aproximat d’una hora el subministrament elèctric a part de la línia per a fer les connexions de catenària entre el tram afectat i els trams en servei", afegeix. Es reconeix que la tasca es podria fer aquest mateix dimecres, "però això implicaria augmentar el servei substitutori per carretera que es fa actualment i fer-lo entre les estacions de Cornellà Riera i Colònia Güell, amb el consegüent augment d’estacions i persones afectades". "Davant d’això, i per minimitzar aquesta afectació, s’ha decidit fer el tall de subministrament elèctric durant la nit, fora de l’horari comercial, i programar la represa normal del servei demà amb el primer tren", conclou. Així doncs, FGC continuarà treballat en les tasques per posar a punt la infraestructura i en la retirada del tren de passatgers. Durant aquest dimecres, els trens circularan entre plaça Espanya i Sant Boi i entre Molí Nou i Igualada i Manresa. Entre Sant Boi i Molí Nou es continuarà oferint servei alternatiu per carretera. El que sí s’ha pogut reobrir al migdia és la carretera BV-2002, tallada des del moment de l’accident perquè hi accedissin els equips d’emergència, primer, i perquè hi treballés la grua de grans dimensions que ha retirat el vagó del tren de mercaderies que va descarrilar, després.