Un treballador de les obres de l'estadi Spotify Camp Nou va resultar ferit greu dijous passat en una caiguda d'alçada, han informat fonts de la Conselleria d'Empresa i Treball a Europa Press. L'afectat, un empleat subcontractat que treballa en la remodelació de l'estadi, va caure mentre estava suspès en alçada muntant unes xarxes protectores, ha avançat El Periódico aquest dijous. La conselleria està investigant què ha passat i què va fallar perquè el treballador caigués i quin grau de responsabilitat tenen totes les empreses implicades en les obres. "Dijous passat un treballador d'una de les empreses subcontractades va patir un accident laboral. Després d'activar el protocol d'accidents establert, el treballador va ser traslladat a l'hospital, està estable i serà donat d'alta aviat", afirmen fonts consultades de Limak, l'empresa a càrrec de la remodelació.

Segons expliquen algunes de les persones que van presenciar l'incident, l'operari es va precipitar mentre instal·lava proteccions per tal que altres treballadors poguessin treballar a una altra altura. La llei exigeix que l'empresa responsable de l'obra informi l'autoritat laboral de qualsevol sinistre i que impliqui l'atenció dels serveis mèdics; un cop informada, l'autoritat laboral decidirà si es tracta d'un accident lleu, greu o mortal. L'accident de dijous passat es va registrar com a greu.

Queixes registrades per les condicions laborals

Aquest mateix diari ja va registrar el passat mes de novembre queixes de diversos treballadors del Camp Nou que van denunciar "precarietat de les seves condicions laborals". Les queixes estaven relacionades amb salaris per sota del que s'estableix al conveni col·lectiu del sector de la construcció i també amb els horaris i les jornades que, asseguraven, superaven les 50 hores setmanals sense pagar les hores extres. Ara bé, d'aquestes denúncies cap tenia a veure amb la prevenció de riscos laborals, de fet, els treballadors creien que s'estava complint amb la normativa. Limak coordina les qüestions relatives a la seguretat laboral amb l'empresa Q-Safety del Grupo Quirón Prevención.

Durant l'exercici 2023 es van registrar a tot Espanya un total de 83.966 sinistres al sector de la construcció durant la jornada laboral. D'aquests, 82.902 van ser de caràcter lleu, 933 de greus i 131 de mortals, segons els registres del Ministeri de Treball. A Catalunya, la Generalitat va tenir constància en aquest mateix període d'un total de 12.639 accidents a la construcció, dels quals 12.523 van ser lleus, 105 greus i 11 mortals. A més, un total de 721 treballadors van morir en un accident laboral el 2023, 105 menys (un 12,7%) respecte de l'any anterior. D'acord amb les xifres publicades pel departament que encapçala Yolanda Díaz, dels 721 accidents, es van registrar 581 morts en jornada de treball, 98 menys (un 14,4%) que el 2022. Les altres 140 morts es van produir durant desplaçaments al treball, cosa que es coneix com a sinistres 'in itínere', que van disminuir un 4,8% respecte a l'any anterior.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!