Una família de Barcelona amb dues filles menors i afectada per l'operació d'un desnonament sorpresa ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) contra aquest tipus de desnonaments oberts, que no concreten ni el dia ni l'hora en què es produirà.

La família ha presentat aquest recurs amb el suport i l'assessorament jurídic i polític de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocacia de Barcelona (Icab), i l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (Desc), ha explicat en roda de premsa aquest dilluns la portaveu de la família i membre de la PAH, Raquel Aparicio.

L'afectada ha relatat que abans del llançament d'aquesta execució sorpresa ha patit tres intents de desnonament, i actualment espera des del mes de gener un desnonament sorpresa, que té com a límit màxim finals de març. "Són 24 hores sense dormir, escoltant sorolls, atenta, amb por, impotent, amb ràbia, i és una cosa que no desitjo a ningú", ha dit l'afectada molt emocionada, i ha exigit que aquests procediments acabin d'una vegada perquè són com assassinats, ha dit.

Desnonaments sorpresa a Barcelona i Madrid

La directora de l'Observatori Desc, Irene Escorihuela, ha alertat que hi va haver 17 casos el 2017 a Barcelona, almenys 60 de comptabilitzats el 2018, i ha advertit que aquest 2019 s'està estenent a altres ciutats catalanes, com Badalona i Ripollet (Barcelona). L'advocat i membre de la Comissió de Defensa de l'Icab, Sixte Garganté, ha subratllat que les resolucions judicials han d'incloure quin dia han d'executar-se, i ha alertat també de l'extensió d'aquest fenomen: "És una situació que s'està generalitzant als jutjats de Barcelona, i també en els de primera instància de Madrid".

Sobre el recurs d'empara presentat per la família de Barcelona, Garganté ha dit que "hi ha motivació jurídica suficient com per pensar que hauria de ser admès i resolt"; no obstant això, ha avisat que independentment que aquest recurs prosperi, els desnonaments ja en marxa, com el d'Aparicio, no es veurien afectats pel seu recorregut degut mentre seria necessari per dictar una paralització cautelar del desnonament sorpresa.

Precisament, tant Garganté com Escorihuela han celebrat l'aprovació divendres passat del Reial Decret Llei que modifica l'actual legislació en matèria de lloguers, que inclou la fixació d'un dia i una hora determinada "per si quedava alguna fisura" pel llançament de desnonaments, encara que Garganté ha instat a esperar a la seva publicació, articulació i convalidació.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat