L'organització Facua-Consumidors en Acció ha presentat una denúncia contra Gas Natural Fenosa davant l'Agència Catalana de Consum perquè no va informar l'Ajuntament de Reus (Baix Camp) que tallava la llum a l'àvia que va morir ahir en incendiar-se el seu domicili per culpa d'una espelma.

En un comunicat, l'organització de consumidors ha confiat que "l'autoritat de consum emprengui actuacions sancionadores contra Gas Natural Fenosa per haver vulnerat l'obligació establerta a la llei catalana sobre pobresa energètica d'informar l'administració de les situacions d'impagament de manera prèvia a procedir als talls de llum".

No obstant, Gas Natural Fenosa ha informat avui en un comunicat que desconeixia, per què l'Ajuntament de Reus no li va comunicar, la situació de vulnerabilitat de l'anciana de 81 anys que tenia tallat el subministrament elèctric.

La Llei 24/2015, aprovada pel Parlament de Catalunya, de mesures urgents sobre pobresa energètica, estableix a l'article 6.2 que "ha d'establir-se, com a principi de precaució, un protocol obligat de comunicació als serveis socials i d'intervenció d'aquests serveis prèviament a la concessió de les ajudes necessàries per evitar els talls de subministrament, en els casos d'impagament per falta de recursos econòmics de les famílies afectades".

FACUA també ha reclamat la posada en marxa d'un pla d'inspecció sobre tot el sector elèctric "per avaluar els nivells d'incompliment de la citada norma i adoptar mesures contundents al respecte".

Petició a l'Estat

L'organització ha recordat que el govern de Mariano Rajoy va recórrer la llei catalana sobre pobresa energètica davant el Tribunal Constitucional, que va anul·lar els apartats que prohibien a les companyies tallar la llum i el gas per impagament a famílies amb problemes econòmics en considerar que contravenien la legislació estatal.

En aquest sentit, l'associació de consumidors ha reclamat a l'Executiu "que tingui la sensibilitat que no va tenir en anteriors legislatures i modifiqui tant la llei d'hidrocarburs com la del sector elèctric per posar fi als talls de subministrament a l'hivern i durant tot l'any en els casos de famílies en situació d'especial vulnerabilitat (ancians, nens, dependents...)".