Els catorze detinguts per la Policia Nacional el passat mes de novembre en diversos punts d’Espanya, vuit d’ells a Catalunya, vinculats al terrorisme islàmic han estat expulsats cap al Pakistan. La policia els vincula al terrorisme islàmic i al partit polític radical pakistanès Tehreek-e-Labbaik Pakistan. En una operació conjunta arreu de l’Estat, la policia espanyola, sota la batuta de la Comissaria General d'Informació i l’Audiència Nacional, va detenir catorze persones per la seva relació amb aquest partit i grup terrorista. Es van fer detencions a Barcelona i Lleida (8), València (2), Guipúscoa (2), Vitòria (1) i la Rioja (1).

El sis de novembre van ser detinguts i van ser enviats a un Centre d'Internament d'Estrangers (CIE), després de ser escoltats a l’Audiència Nacional. Aquest dilluns, 18 de desembre, la Policia Nacional ha explicat en un comunicat que ja ha fet efectiva l’expulsió de l’Estat dels catorze detinguts, que han estat retornats al Pakistan.

Del CIE cap al Pakistan

Des d'aquestes dependències del CIE, els agents de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres els han conduït fins al seu país en virtut de l'article 54.1 de la llei d'estrangeria per participar en activitats contràries a la Seguretat Nacional, tal com figura als expedients de la instrucció. Les detencions es van fer en el marc d’una operació antiterrorista i els investigadors, especialistes en la guerra contra el terrorisme, creuen que formaven part d’un partit que representa un nou tipus d'amenaça greu per a la seguretat pública protagonitzada per individus, no vinculats a grups jihadistes com ara DAESH o Al-Qaida, però amb una interpretació de la religió molt intransigent i rigorista.

Els detinguts, presumptament, a través de les xarxes socials exalcen la violència i idolatren les accions terroristes comeses pels seguidors d'aquesta organització. Aquest grup terrorista pakistanès està vinculat a atacs també a Europa, com els que es van perpetrar contra la revista satírica Charlie Hebdo l’any 2020. Els catorze integrants d’aquest grup terrorista no podran tornar a entrar a Espanya, segons asseguren fonts de la Policia Nacional.

Detencions a Catalunya

Les darreres setmanes la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra han fet diverses detencions a Catalunya contra persones relacionades amb el terrorisme islamista. A Terrassa es va detenir un tiktoker gihadista marroquí, que tenia 400.000 seguidors, o fa menys de dues setmanes es van detenir dos homes marroquins a Olot, per fer captació gihadista, o una parella radicalitzada, els dos de nacionalitat espanyola, a Cubelles, o el grup gihadista d’origen pakistanès que ara ha estat expulsat, a Lleida i Barcelona.