L'obertura de fronteres internacionals preocupa als experts per un problable augment de la transmissió comunitària de coronavirus

L'epidemiòleg i expert en salut pública Pedro Gullón ha apuntat al Preguntes Freqüents de TV3 que l’epidèmia ha entrat a l’estat espanyol a través dels viatges internacionals. "El coronavirus no ha vingut amb pasteres des d'Àsia, sinó que ha entrat per focus de negoci i turisme, arribant principalment per Madrid i Barcelona". 

En aquest sentit, l'investigador apunta que l'única manera de no exposar-se al virus totalment efectiva és no viatjar. “No existeix el turisme 100% segur", ha explicat. I no només ara amb la Covid, sinó sempre. L’únic turisme segur és el que no es fa”.

Segons l'expert, les persones de classes socials més baixes estan més exposades al virus, són més vulnerables a les conseqüències mèdiques i a les consequències socials d’una pandèmia. A més, ha destacat que l'afirmació que viatjar amb vehicle privat és més efectiu i segur que fer-ho en transport públic no és certa. 

“No podem substituir el transport públic pel privat: el cotxe és un dels majors enemics per la salut pública. En comptes de demonitzar el transport públic perquè té un risc alt de contagi, hem de millorar els seus recursos”, ha apuntat. 

Alerta de l'augment de la transmissió comunitària

Les condicions que sustenten l’epidèmia de Covid són, ha explicat Gullón, la invasió d’ecosistemes, el mercat globalitzat i un augment dels viatges, i les retallades en salut pública els darrers 10 anys. “El problema és quan tenim augments per transmissió comunitària, casos de gent que es contagia fora del que és un brot epidèmic. Això és el que ens ha de semblar alarmant”, ha avisat. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat