Pantalles sí, pantalles no. I si sí, en quina mesura. Aquest és un dels debats candents al voltant de les aules en l'actualitat, i cada professor, pare i expert educatiu té la seva opinió. Els investigadors en educació indaguen en els efectes d'introduir pantalles en les activitats diàries de classe, per donar una resposta amb solidesa científica davant del debat. L'acadèmic Lucas Gortazar, director de l'àrea d'Educació de EsadeEcPol, ha assenyalat recentment en un article que els tres territoris de l'Estat que més tecnologia utilitzen a les aules, el País Basc, Navarra i Catalunya, són precisament on els alumnes més han caigut en els resultats de les proves PISA durant els últims deu anys. Una caiguda que a Catalunya ha estat d'uns 26 punts de mitjana en les tres competències: matemàtiques, llengua i ciències.

L'investigador, sustentant-se en diversos informes recents sobre la qüestió, assenyala que un dels factors darrere d'aquesta caiguda pot ser l'"ús excessiu de tecnologia a l'aula" diàriament —especialment en secundària—, que apunta com a "associat a un empitjorament de resultats en relació amb un ús més moderat i fins i tot baix". L'acadèmic assenyala que això ja hauria començat a notar-se en les proves PISA del 2018 i del 2022. En declaracions a El País aquest dilluns, Gortazar ha asseverat que no es tracta de demonitzar la tecnologia i prohibir el seu ús en l'educació, però sí apunta que fa falta investigar molt més sobre els seus efectes a les aules i avisa que no pot caure en una implantació "irreflexiva" de pantalles a classe.

Gortazar també apunta en un recent article al fet que les pantalles que utilitzen fora de les aules, com els seus telèfons mòbils, també puguin afectar el rendiment acadèmic dels nois. Nombroses investigacions assenyalen, de fet, l'efecte negatiu que tenen els telèfons i certes xarxes socials en la capacitat d'atenció de les persones i, també, a l'hora de reduir la qualitat del somni si utilitzen aquestes eines fins tard. Un altre possible factor, apunta Gortazar: si no hi ha una regulació clara en els centres, els alumnes poden distreure's amb els seus telèfons en hores de classe i el seu rendiment pot veure's perjudicat.

Fins a mig curs de diferència

Una altra investigació sobre això, publicada el 2023, analitza l'impacte de l'ús "excessiu" de les noves tecnologies en una vintena de països de l'OCDE i conclou que és "negatiu". Les autores, Lucía Gorjón i Ainhoa Osés, afirmen que massa ús de les pantalles a les aules "s'associa a un menor rendiment acadèmic". Les dades de la investigació porten a pensar que l'ús molt intensiu de les TIC a l'escola provoca un baix rendiment acadèmic de l'alumnat equivalent a aproximadament mig curs acadèmic, una situació que han advertit a Estònia, Finlàndia i Espanya. En aquest últim cas, s'adverteixen d'una caiguda en la prova de matemàtiques de 22,5 punts respecte als alumnes que no utilitzen noves tecnologies a classe. En aquest sentit, la responsable de l'estudi assenyala a l'esmentat diari que certes tecnologies poden portar a distraccions a les aules i dificultar l'aprenentatge.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!