Qui va ser regidor a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès per ERC durant vint anys, entre el 1987 i el 2007, i president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès entre el 2005 i el 2007, Ramon Xena, ha destapat al diari La Fura que quan tenia vuit i nou anys va ser víctima d’abusos sexuals continuadament per part d’un capellà que feia de mestre a l’escola Sant Ramon de Penyafort de Vilafranca, de l'ordre Josep Manyanet.

Xena es remunta a la primera meitat dels anys seixanta del segle XX, entre el 1963 i el 1965, per recordar que aquest capellà, de nom Josep Pitarch, “em feia tocaments dos o tres cops a la setmana, i tres dies em va prendre a l’habitació”.

"Altres frares de l'escola ja ho sabien"

L'exregidor assegura que el seu cas no era aïllat, sinó que els tocaments “els feia a la classe mateixa: em posava dret davant seu, em demanava que digués la lliçó i em tocava. Xena ha assegurat que els altres frares de l’escola ja ho sabien

Xena s'ha decidit a fer pública la seva situació un cop jubilat perquè "la gent s’adoni que no estem parlant de casos aïllats. Nosaltres venim de temps de silenci. A casa et duien a un col·legi de capellans perquè deien que aprendries més, i feien un esforç terrible perquè hi anessis. I tu callaves”.

Xena no sap si el pare Josep Pitarch és viu o mort, i en cas que sigui viu no té cap intenció de posar-li una denúncia, però sí que ha volgut fer públic el seu cas per il·lustrar un fet, l’abús de menors per part de capellans, que assegura que era habitual a l’època i que era “un secret a veus”.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat