L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat que aquest estiu costarà trobar cotxes de lloguer i aconsella reservar-los amb temps. Per què? T'ho expliquem!

 

L'any passat ja es va produir una reducció de l'oferta de vehicles de lloguer. Els dos anys de pandèmia van obligar moltes companyies a vendre bona part de la seva flota per sobreviure. Enguany, el turisme s’ha tornat a posar en marxa i ha tornat pràcticament a la normalitat precovid, però les empreses s’han trobat que no poden comprar nous cotxes per la manca de subministraments de microxips.

En concret, l’espera per comprar un cotxe nou s'ha disparat a Catalunya, fins al punt que s'arriben a registrar retards de més de vuit mesos. Això ha fet que les matriculacions hagin caigut un 34% enguany. A més, es preveu que la crisi de microxips vagi a més, ja que tant Rússia com Ucraïna influeixen al sector de la fabricació dels microxips perquè són generadors de neó. Aquest material és utilitzat per crear els làsers que s'encarreguen de gravar els patrons en els semiconductors.

Alguns consells a l’hora de llogar cotxes

Per tal d'anticipar-vos a una possible manca d'oferta de vehicles de lloguer durant aquest estiu, l’OCU recomana reservar com més aviat millor. Moltes companyies ofereixen polítiques de cancel·lació flexible, sense càrrecs fins dos dies abans del lloguer, especialment quan es contracta a través de la pàgina web. En qualsevol cas, abans de contractar res, és aconsellable comparar preus entre diferents companyies (per exemple, amb comparadors online que faciliten la tasca) i sol·licitar el precontracte bàsic de lloguer, amb les clàusules i excepcions.

A l'hora d'escollir una pòlissa, l’OCU recorda que no es pot obligar a ampliar la cobertura bàsica de l'assegurança obligatòria. Tot i que pot ser recomanable, ja que un 7% dels usuaris adverteixen d'accidents o incidències durant l'ús del cotxe, segons una enquesta de l'organització que recull gairebé 14.000 experiències de lloguer. En qualsevol cas, si es contracta, convé comprovar que la franquícia no sigui excessiva, ja que no són estranyes les assegurances a tot risc amb franquícies superiors als 1.000 euros.