El ministeri de Justícia espanyol ha decidit "deixar sense efectes" la instrucció de la Direcció General de Registres i del Notariat enviada dijous als registres consulars en la qual s'obria la porta a inscriure els nens concebuts a l'estranger per gestació subrogada amb una prova d'ADN que certifiqués la paternitat o maternitat d'un dels progenitors.

A través d'un comunicat difós aquest dissabte a la tarda, el govern espanyol ha recordat que "aquesta és una pràctica prohibida al nostre país i s'ha compromès a perseguir a les agències i establiments que ofereixen aquests serveis".

Aquesta decisió d'última hora ha afectat unes 30 famílies espanyoles, que fa setmanes que esperen a Ucraïna per poder registrar els nadons nascuts en aquell país per gestació subrogada. El problema que ha afectat particularment les famílies que estan a Ucraïna és que aquest país no té un sistema que determini la filiació paterna per sentència judicial, a diferència dels Estats Units o el Canadà.

La principal plataforma que defensa els drets de famílies de gestació subrogada, "Son Nuestros Hijos", ha reaccionat dient que la decisió del govern espanyol és contrària als compromisos adquirits per Espanya en matèria de drets humans. A més, el president de l'associació, Marcos Jornet, ha qüestionat al govern espanyol per haver canviat els requisits en 24 hores.

Les famílies afectades han reclamat solucions en una concentració davant l'Ambaixada espanyola a Kíev.

Una de les solucions que Espanya ha donat és començar els tràmits per obtenir el passaport ucraïnès, que poden trigar a aconseguir entre 3 i 4 mesos, i engegar els tràmits legals per registrar-lo a Espanya.